ИСТОРИЧЕСКО: Отплава първият наш кораб за Антарктида (СНИМКИ)

кораб

Първият в морската история на България военен научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ се отправя на първата си научна мисия в Световния океан и бреговете на Антарктида.

Той ще отплава към Южния полюс в 14.00 часа днес от пристанище Варна, след като бъде изпратен с тържествена церемония.

Командирът на кораба – кап. II ранг Николай Данаилов, тръгва с екипаж от 26 души. Очаква се корабът да посрещне Нова година в Средиземно море. Според кап. Данаилов тържеството ще е дори без чаша вино, защото плавателният съд е военен и на борда е недопустимо да се пие алкохол.

Плаването до българската арктическа база на о-в Ливингстън ще продължи около 40 дни.

„За първи път български военен научно-изследователски кораб ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, след това ще прекоси Атлантическия океан, ще стигне до Южния океан, където е остров Ливингстън и българската база.

По този начин ние ще докажем, че сме морска държава. За мен беше срамно наш българско научно-изследователски кораб да не изследва Световния океан“, коментира за БНР ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лекар от Военномедицинска академия също е част от екипажа на кораба.

В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория и научно-изследователският кораб на ВВМУ ще достави основните материали за строежа ѝ.

На борда на кораба са учени от националната полярна експедиция, както и курсанти от Висшето военноморското училище. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да придобият нови и подобрят своите умения по време на практическия стаж.

Екипажът се състои от 21 военнослужещи и един военен лекар – старши лейтенант д-р Петко Гинев.

Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство в живота си до момента, а двете успешни военни мисии в Мали приема като подготвителен лагер за антарктическата експедиция.

Преди да отплава към Антарктида, д-р Гинев преминава сериозна подготовка и самоподготовка, разговаря с негови колеги с опит от експедиции до Антарктика – най-вече за голямото физическо и психическо изпитание, на което е подложен екипажът, съобщава ВМА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ