Народът изтръпна! Наш вирусолог бие тревога: На прага сме на тройна епидемия

маски

На прага сме на тройна епидемия – освен Covid-19, който не е изчезнал, върлуват грипове и респираторни вируси. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria вирусологът проф. Радостина Александрова.

Експертът продължава да апелира за по-високи нива на ваксинация и спазване на добра лична хигиена.

„Положението в Китай се дължи на това, че населението е огромно и е гъсто заселено. Освен това двете китайски ваксини имат много по-ниска активност от РНК ваксините. Покритието при възрастните хора е много ниско. Политиката на нулев Covid също изигра лоша шега, защото населението много малко се е срещало с вируса. Сега те минават през всички драми, през които Европа мина през миналата година.

Не бива да изпадаме в излишна драма. Това, което се разпространява сега е един от подвариантите на Омикрон.

Вирусите непрекъснато се променят, но не бива да забравяме, че вече имаме зад себе си достатъчно опит и ваксини, които лесно могат да бъдат адаптирани.

Ваксините се превърнаха в нещо като мръсна дума, но това по никакъв начин не трябва да се допуска, защото може да доведе до тежки последствия“, каза още експертът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ