Първи БГ град в предепидемичен период! Положението е критично, събират по спешност здравните власти

167333224532294

Заради ръст на болните от остри респираторни заболявания и грип в Бургас, се очаква на извънредно заседание на Областния кризисен щаб да бъде обявена грипна епидемия. Ще се реши и дали учениците да са във ваканция. Пред БНТ д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас съобщи, че има потвърдени четири случая от Националния център по заразни и паразитни болести на грип А от пандемичния вирус.

„Ще се съберат здравните власти и представители на общините в област Бургас, а така също и от Инспектората по образование. Те ще анализират всички данни, а днес РЗИ ще предложи да бъде обявена грипна епидемия в Бургас и региона“, поясни кореспондентът Давид Сукнаров.

„От началото на 2023 г. се наблюдава повишаване на случаите на остри респираторни заболявания, на грип и съответно на заболеваемостта. Анализът показва, че сме в предепидемичен период. Изготвя се и доклад към областната управа, за да се направи предложение за обявяване на грипна епидемия в региона“, заяви д-р Киселкова.

„За седмицата 2 – 8 януари болните са 383. заболеваемостта е 194,11 промила. В епидемия се влиза, когато случаите станат 467, а заболеваемостта – 236,68 промила“, обясни тя.

„Най-висока е заболеваемостта от ОРЗ и грип при децата от 0 до 4 години, следват децата от 5 до 19 години, а най-малко е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 години. Така, че при децата е най-висока заболеваемостта“, коментира експертът от РЗИ-Бургас.

„Ако днес бъде обявена грипна епидемия, ще бъдат преустановени плановите операции, свижданията и ще бъде засилен филтъра в детските градини и ясли. Ще бъдат спрени и профилактичните прегледи и имунизации. Предлагаме спиране на децата от училище, но тази мярка би била ефективна, ако те си останат наистина вкъщи, а не се събират и да си обменят вируса“, добави тя.

Според нея, ако бъде обявена грипна епидемия, срокът ще е една седмица. През това време ще се проследят данните и ще се реши дали да бъде продължена или да се прекрати.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ