Депутат от ГЕРБ извади документи: Асен затвори българската енергетика ден преди края си като министър

жечо станков

Всичко по Плана за възстановяване и устойчивост е поставено под риск заради ангажиментите на бившия премиер Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев за затваряне на въглищните централи в страната. Това каза на пресконференция в Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС, бивш зам.-министър и енергиен експерт Жечо Станков.

Народният представител показа документа от българска страна за поемане на ангажимента, който е подписан от Асен Василев на 1 август 2022 г. „Това става един ден, преди да си замине тяхното правителство. Ти си наясно, че няма да управляваш повече, а подписваш документ за затваряне на българската енергетика, респ. икономика. В момента държавната енергетика е силна и изнася енергия в чужбина, в момента, в който затворим централите, не само няма да можем да изнасяме, а ще внасяме ток“, каза Жечо Станков.

Той добави, че 50% от ел. енергията е благодарение на тези централи и хората, които работят там. Тук говорим за спасяването на държавата, за енергийната и националната ни сигурност, каза Жечо Станков.

При затварянето на тези централи – всяка година трябва да им намаляваме емисиите с по 10%, респ. 6500 санирани блока ще загубим или 500 хиляди апартамента по-малко ще имаме санирани като краен резултат, изчисли депутатът.

„Ако сте ме видели в по-различна светлина, това е, защото аз не търпя някой да изрича неистини и лъжи. Поех ангажимент, че излязат ли от „Продължаваме промяната“ да кажат нещо, което не е истина, ще отивам при тях с документа, за да покажа, че не е така. Винаги сме възприемали работата си така, че трябва да действаме като хората, които излизат и гласуват, за да изберат своите народни представители. Това е нашата задача“, продължи той.

5 законопроекта и 2 решения се приеха през миналата седмица в 48-ото Народно събрание, 90% от тях са на ГЕРБ-СДС, уточни Станков.

Една от големите победи на ГЕРБ-СДС е намаляването на административната тежест, когато едно домакинство иска да си инсталира слънчеви панели. „По време на последното правителство на Борисов ГЕРБ разписа програма, с която домакинствата да могат да кандидатстват и да получават до 1960 лв. безвъзмездно и до 15 хил. лв. за слънчеви панели за производство на ел. енергия. Тази програма е създадена за най-малката къща в най-малко населено място до големите жилищни сгради в градски условия. С решението минаваме на уведомителен режим – всеки, който иска да си изгради инсталация, трябва да уведоми писмено главния архитект на Общината и електроразпределителното дружество и да си избере кой да го монтира. Декларация от изпълнителя и собственика на сградата след това се изпращат до Общината“, обясни Жечо Станков.

Всяко домакинство, което има нужда и в момента е на гориво, което замърсява въздуха в региона, има право да кандидатства, добави той.

До 2-3 седмици хората ще могат да кандидатстват през ИСУН на Министерския съвет по програмата за инсталиране на фотоволтаични източници на енергия.

„Убеден съм в бъдещия успех на програмата, която предвижда поне 10 хил. домакинства да се възползват. Като парламентарна група ще се ангажираме да прехвърлим средства към тази мярка. В Плана за възстановяване и устойчивост заложихме мярка – от 100 хил. лв. до 1 млн. лв. безвъзмездно за фотоволтаични инсталации за бизнеса“, каза Жечо Станков.

По повод темата със санирането на многофамилните жилищно сгради той уточни, че в момента желанието от Бургас и региона е много по-голямо от отпуснатото финансиране. „Поставиха се бариери пред общините. Бургас ще разполага с 80 млн. лв., които ще стигнат за санирането на 30-40 блока, а това е крайно недостатъчно“, каза Жечо Станков и добави, че ГЕРБ-СДС предлага Проект за решение в Народното събрание, чрез което още 200 млн. лв. да бъдат прехвърлени за санирането, което и със следващите си процедури трябва да продължи безвъзмездно.

Еднофамилните къщи отново да се върнат на дневен ред в програмата, тъй като по време на правителството на „Продължаваме промяната“ те бяха изключени, добави Станков.

Той съобщи и че ексминистърът на образованието акад. Николай Денков е спрял Бургас по пътя към важна цел. „В Бургас сме е устремили да бъдем образователен хъб, благодарение на работата на Димитър Николов и екипа му. В последните дни на правителството на „Продължаваме промяната“ проведох среща с акад. Денков, който пое ангажимент, че ще сложи „ДА!“ на преписката Бургас да има шанс да привлече филиал на Минно-геоложкия университет. На докладната е имало „НЕ“, а аз не отидох там като политик, а като бургазлия“, каза Станков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ