Куриоз! Известен бизнесмен се укрива 7 месеца от правосъдието, сякаш се е изпарил (СНИМКА)

съдебна палата пловдив

Бизнесменът Стефан Грозев, който е подсъдим за източване на НОИ чрез фалшиви болнични заедно с ортопеда д-р Георги Кръстев, се укрива вече седем месеца. Поради отсъствието му делото е зациклило на фаза разпоредителното заседание. При първия опит за провеждането му, Грозев напусна залата по никое време и заяви, че трябва да пътува. След това изчезна безследно. Съдията по делото промени мярката му гаранция от 5000 лв. на „задържане под стража“. От онзи момент до ден днешен, вече седми месец, полицията го издирва, но без успех.

„И до момента нямам представа къде е. Опитах да се свържа с него, но без успех“, коментира пред „Марица“ неговата защитничка адв. Таня Чечкова.

Следващият опит за провеждане на разпоредителното заседание ще бъде направен на 6 март. Шансовете Грозев да се яви са нереалистични, смята адв. Чечкова.

Ако Грозев бъде открит, веднага ще влезе в сила мярката „задържане под стража“ и ще бъде приведен в пловдивския арест. Ако остане в неизвестност, отново ще се наложи обявяването на друга дата.

Припомняме, че схемата за източване на НОИ бе разкрита в края на август 2020-а. Тогава разследващите обявиха пред медиите, че Грозев регистрирал фирма с единствена цел източване. Назначените там служители били използвани, за да сработи схемата и да няма съмнения. Управителят на дружеството получил болнични не само от една лекарска комисия на стойност 54 000 лв. Служителите са упражнявали „професия болен“ и чрез тях са източени 76 000 лв. Установено е, че не са били на преглед и въобще не са боледували.

След като НОИ се усъмняват, подават сигнал в полицията. Така се стига до специализирана полицейска операция, арести и претърсвания на 5 адреса. Фирмата „Джи Еф Ти- България“ ЕООД, която е прилагала схемата, е регистрирана в Индустриалната зона на Харманли. Грозев беше обявен за издирване.

Д-р Кръстев отговаря пред съда за 110 фалшиви болнични и амбулаторни листове. Обвинението на Грозев пък гласи, че източил неправомерно 43 бона. Законът предвижда от 3 до 15 години лишаване от свобода, отнемане на права, както и изземване на имущество. Срещу Стефан Грозев има повдигнато и второ обвинение за лъжесвидетелстване и съзнателно въздействане върху свидетели в хода на разследването. След като престоят му в ареста мина 8 месеца, той обяви гладна стачка. Д-р Георги Кръстев твърди, че не познава Грозев и че ще докаже своята невинност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ