МВР издънка: Хванаха полицаи да спят непробудно до Пловдив, вместо да гонят мигранти

Протест, Полиция

Сгащиха двама полицаи от Асеновград да дремят по време на дежурство. През май миналата година униформените били разпределени на път I-8 при местността „Кемера“, за да работят по линия на незаконен трафик на бежанци. Приоритет били МПС-та, като товарни автомобили, микробуси, „баничарки“ и други такива, които биха могли да превозват голям брой пътници, предава Марица.

Към 05.00 часа обаче служители на пловдивската полиция извършили проверка и установили, че патрулката на колегите им е позиционирана срещу движението по посока Пловдив и че двамата са вътре. Полицейският автомобил бил с включена светлинна сигнализация.

Служителите на реда от районното в Асеновград не реагирали на присъствието на проверяващите служители. Надникнали през прозореца и видяли, че седалките са пуснати до легнало положение и че спят. Директорът на пловдивската полиция бил уведомен за нарушението на трудовата дисциплина.

В обясненията си след констатираната дрямка, единият полиццай заявява, че около 03:00 часа ппрез нощта с колегата си оформили документацията – информационната карта и докладни записки за посетените от тях сигнали, след което доизпили ободряващите напитки, които носели със себе си и преминали към проверка на МПС, като сочи, че през времето на работата трафика бил слаб и не преминавали много возила, още по-малко, от приоритетните. Около 04:50 изпитал дискомфорт и слабост в зоната на кръста, имал здравословен проблем и имал нужда да седне за няколко минути. В обясненията твърди, че не са ползвани физиологичните почивки от 22:00 ч. и от 04:00 ч., определени с нарочна заповед. Предложил на колегата си, който също се оплакал от дискомфорт заради прекаран Ковид 19, да седнат в патрулния автомобил за няколко минути, като леко бутнали предните седалки, защото на задните стояли чантите на служителите със служебните материали. Отбелязва, че около 05:00 ч. спряла патрулка и усетил как до автомобила се приближили две лица, които потропали по техния автомобил и служителите веднага излезли от него. Заявява при разпита, че категорично не е спал. Аналогични били показанията и на другия служител на полицията в Асеновград.

Версията на един от проверяващите пък е съвсем различна. „Като слязохме, видяхме, че няма никаква реакция от страна на служителите от автомобила. Слязохме, разходихме се около полицейския автомобил и търсихме къде са колегите. От едната страна минахме, от другата и накрая видяхме, че и двамата колеги са с пуснати седалки и си похъркваха даже. Решихме да ги събудим. Разклатихме автомобила, той от едната страна, аз от другата. Те скочиха и двамата, бяха сънени“, свидетелства той.

На полицаите е наложени дисциплинарно наказание „Порицание“ за срок от 6 месеца. Единият обжалвал, но магистратите от Административния съд в Пловдив не се съгласили с доводите му и го потвърдили. Решението им не подлежи на обжалване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ