При работа на минус 15 градуса: Доброволците ни от Пловдив са герои

георги влайков
326757676_1828656904193864_7879650341646896153_n

Доброволческият екип от сдружение „Аварийно спасяване – Пловдив“ се прибра в България, след като около седмица помагаха на пострадалите от земетресенията в Турция.

„Пътя до Турция беше 32 часа, там се обикаля 4 дни и половина, след това два дни път обратно. Бяхме 27 души екип от Националната асоциация на доброволците. Дойдоха двама души от Швеция със спасително куче, водачът му е българин. Успяхме да идентифицираме и да подадем сигнали за намерени живи хора под развалините. Потвърдени извадени има 31 души, чакаме потвърждение за още едно момиче“, обясни в „България сутрин“ Георги Влайков от сдружението, който бе част от екипа в Турция.

Една от трудностите, с които доброволците ни се сблъскват, са минусовите температури в Турция. През нощта са работили на минус 12-15 градуса. Лагерували са на палатки, били са с лична екипировка.

„Другата голяма трудност беше с екипите. За да поддържаме 24-часова оперативност ни трябват 5 екипа, аз разполагах с три. Голяма отговорност падна и върху другите двама ръководители на екипи. Пристигайки в края на втория ден, вече трябва да се издирва със специална техника. Техническата обезпеченост в един момент започва да играе много важна роля“, подчерта Влайков.

„Ние бяхме единствените доброволци в лагера на чуждестранните спасители от 27 страни. Срещнахме страхотно отношение, всички се отнасяха с нас като с колеги, а не като с нелицензиран екип. Видяха, че ние работим на същите смени като тях – 24 часа“, сподели още гостът в студиото.

Доброволците ни в Турция са имали застраховки, но за щастие не им се наложи да прибегнат до тях. Надяват се най-накрая да бъде приет закон за доброволчеството, който да регламентира целия процес.

„Хората просто звъннаха по един телефон и заминаха. В момента се оправяме с последствията от това. Изпратили сме служебни бележки на всички, които са ни поискали, те са ги представили на работодателите. Някои реагират много добре, други се чудят. Всичко трябва да бъде регламентирано в правна рамка“, коментира още Влайков.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ