Е-таксуването в автобусите отново се отлага

автобус пловдив

Електронното таксуване в градския транспорт в Пловдив, което трябваше да стартира на 1 април, отново се отлага за неопределено време.

Този път причината е решение на Върховния административен съд, което отмени обществената поръчка на Общината заради жалба на фирма „Телелинк бизнес сървис”, оспорила резултата от проведения търг за изпълнител. За победител в него беше избрана софийската компания „Тикси”, в чиято оферта е предвидено таксуване на пътниците с банкова карта и мобилно приложение, както и заплащането на такси в синя зона.

„За голямо съжаление, сме принудени да прекратим процедурата, макар че вече е избрана фирма, която отговаря на всички поставени изисквания. Забележките, направени от съда, ще бъдат коригирани в максимално кратки срокове, след което ще обявим нова поръчка”, коментира зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, пише Марица.

Процедурата по обявяването на обществена поръчка ще отнеме поне два месеца, след което комисията трябва да разгледа офертите. При повече кандидати този процес продължава близо три месеца, което означава, че при благополучно развитие на нещата изпълнител ще бъде избран най-рано в края на лятото.

Условията на обществената поръчка на стойност 11 998 000 лева без ДДС, или близо 14,5 милиона с включен данък, бяха обжалвани пред КЗК от ЮПАСС и „Телелинк бизнес сървис”. В един от мотивите се посочваше, че така формулираните изисквания представляват нова електронна система, а не надграждане на съществуващата, от която на практика не се използва нищо, освен информационни табели на спирките. Другият мотив е, че според одобрените разписания автобусите са 285, а в поръчката са записани 350.

Тодор Чонов обясни, че са заложени повече автобуси, защото перспективата е градският транспорт да се развива, а и Общината ще кандидатства за доставка на електробуси. Той допълни, че критериите на поръчката са високи, но градската управа няма да направи компромис с изпълнението на този толкова важен за града проект, който с правилен подход би могъл да стане реалност дори и в рамките на тази календарна година.

КЗК отхвърли и двете жалби, но „Телелинк” обжалва пред ВАС, в резултат на което поръчката беше отменена.

В момента в Пловдив все повече стават автобусите, в които няма дори и кондуктори, а билети се продават от шофьорите, което създава големи неудобства за пътниците.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ