Настръхваща находка край Иракли: Останки от руски боен дрон намерени на плажа

дрон

Парчета от руски боен дрон са намерени край бреговете на Иракли. Частите от летателния апарат са открити случайно от разхождащи се в района, каза кореспондентът на бТВ Йордан Фотев.

„В южната част на плажа видяхме останките от машината. Беше видно, че е дрон с надпис на руски език, който преведен на български гласи „Не приближавай“. По опашката на летателния апарат има видими белези от осколки“, каза оръжеен специалист в интервю за бТВ.

Течението го е довлякло тук, понеже тази част е олекотена, с морска пяна е отвътре. Докарана е от вълните. Вероятно твърдата е потънала или морето я е избутало на друг плаж“, прогнозира той.

Оръжейният специалист Руслан Иванов пък обясни, че останките от опашната част са на безпилотен летателен апарат, произвеждан в Русия от 2010 г.

„Войната в Украйна се превърна в обикновен информационен фон и ето една година след нейното начало, Черно море ни изпраща това напомняне, че чрез него България е съседна на конфликта държава. На този красив български плаж лежат останките от опашната част на безпилотен летателен апарат Форпост ЕР“, уточни той.

„Този дрон е правен в уралски завод по израелски лиценз. Той представлява копие на израелски дрон. Класът му е малък към среден – нещо като турския „Байрактар“, каза Иванов.

Предназначението на машината е ударно-разузнавателна, добави той.

„Всъщност руснаците отначало усвоиха израелската технология като разузнавателни дронове. След това я ъпгрейднаха и вече разполагат с изделия, които може да носят ракети и баражиращи снаряди. Така че много специалисти даже вече наричат войната в Украйна война на дронове“, заяви експертът.

„Успехът на бойното поле зависи в голяма степен от успеха на контрабатарейната борба на артилерийските системи, която зависи от насочването чрез въздушното разузнаване, осъществено от безпилотните летателни апарати“, коментира той.

„Тези останки са напълно безопасни, но е така с други „подаръци“, които може да получим от морето. Мините, които течението донася от Украйна, се откъсват и бяха открити няколко край нашите брегове. Край Одеса имаше трагичен случай“, припомня Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ