Адът в Турция: Нови земетресения от 6,4 сринаха сгради в Хатай, има загинали и ранени

640_turkiye-novo-zemetresenie-03

Докато работите по отстраняването на отломките продължават в провинциите, засегнати от земетресенията с център Кахраманмараш, друга плашеща новина за земетресение дойде от региона.

Според Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) окръг Хатай, в Южна Турция беше разтресен тази вечер в 20:04 ч. (19:04 ч. българско време) от нова серия земетресения с магнитуд 6,4, 5,8 и още две 4,5 и 3,9 по Рихтер, пише Марица.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който пристигна по спешност в Антакия, съобщи в 23.00 часа, че трима души са загубили живота си след земетресенията.

Електричеството в района е прекъснато. Тази серия от трусове предизвика паника в целия окръг, като хората се стекоха по улици и паркове.

Кметът на Хатай Лютфи Саваш заяви за информационния канал НТВ, че има информация за затрупани граждани под срутени сгради, тъй като продължават спасителните дейности в града.

Според твърдения на очевидци, много сгради са били повредени при земетресението, станало в районите Дефне и Самандагъ, в Хатай.

Повечето от сградите в района са със сериозни повреди от предишните земетресения от 6 февруари.

DHA

Снимка: Анадолска агенция

НТВ

 

Дълбочинана на труса от 6,5 е 16 км.

Втори трус в 20:07 е регистриран в Самандагъ, последван от друг вторичен трус в 20:13 от 3,9 и 20:14 от 4,5 по Рихтер. Тези три труса са били на едно и също място и са с дълбочина 7 км. В 20:19 и в 20:24 бяха отчетени още две земетресения от по 5,2 по Рихтер отново в Самандагъ.

АФАД предупреди да се стои далеч от бреговата линия в град Искендерун и Мерсин, като предпазна мярка срещу риска от покачване на морското равнище до 50 см.

Държавните болници в Антакия и Искендерун се евакуират, от съображения за сигурност.

Координационният център на АФАД в Антакия, окръг Хатай, също е евакуиран след земетресенията.

Вицепрезидентът Фуат Октай обяви, че са получили 28 известия за инциденти в Хатай, като до сега са идентифицирани 8 ранени.

В някои райони има информации за затрупани под развалините граждани. Спасителни операции са в ход.

Докато моментът на земетресението беше заснет от любителска камера на летище Хатай, гражданите в Антакия и района излязоха панически по улиците, като някои се подслониха в превозните си средства.

Вторичните трусове в района продължават, като до момента те са над 20.

Улицата към държавната болница в Антакия е непроходима в следствие на трусовете.

На 6 февруари две земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6, чийто епицентър беше Кахраманмараш, опустошиха района с приблизително 13,5 милиона души в 10 провинции.  По последни официални данни загиналите са 41 156 души.

Земетресението удари Газиантеп, Малатия, Батман, Бингол, Елазиг, Килис, Диарбекир, Мардин, Сиирт, Сирнак, Ван, Муш, Битлис, Хакари, Адана, Османие и Хатай, както и Кахраманмараш.

DHA

Снимка: Анадолска агенция



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ