Евтини карти за ученици и пенсионери в Пловдив, но от кога?

Градският транспорт

Намалението на картите за ученици и пенсионери в градския транспорт в Пловдив ще влезе в сила от 1 април вместо от 1 март, както беше обявено първоначално от Общината.

Причината за отлагането е, че новите цени трябва да се одобрят в местния парламент, а сесията е насрочена на 16 март. През февруари съветниците имат само едно заседание.

„Разбрахме се с превозвачите, че на пътниците, закупили карти на старите цени, ще се приспадне разликата, след като Общинският съвет вземе решение намалението да важи със задна дата от 1 март”, пише  „Марица“.

Това означава, че за март цените на месечните карти остават непроменени, както и за следващите три месеца – 16  и 48 лева.  Но когато учениците купуват карти за април, в бюрата за градския транспорт трябва да им приспаднат 2 лева за март, ако Общинският съвет гласува този размер на намалението.

Предложението за по-евтините карти вече е внесено за обсъждане в постоянните комисии на местния парламент. В него изрично се посочва, че намалението влиза в сила от 1 март, т.е. със задна дата. Кметът Здравко Димитров предлага пенсионерите, хората с увреждания, техните придружители и майките с деца до 3 г. да плащат с един лев по-малко, т.е. месечната карта ще струва 15 лева. Ученици и студенти ще се возят срещу 14 лева на месец, след като цената се намали с 2 лева.

Тримесечните карти ще струват 42 лева за ученици и студенти, 45 лева – за пенсионери, китапите за 6 месеца са на цени съответно 84 и 90 лева, за 9 месеца – 126 и 135 лв., за една година – 168 и 180 лв.

Намалението на преференциалните карти се предприема в отговор на постановление на Министерския съвет от 25 януари 2023 г., с което се предоставят допълнителни субсидии за всички градски и извънградски пътнически превози. Парите се дават на превозвачите с цел да се намалят цените на билетите и картите в условията на инфлация. В Пловдив 29-те автобусни линии се обслужват от частни превозвачи с три договора. Те разпределят помежду си приходите от продажбите на превозните документи.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ