Ако детето ви не е прието в детска градина, имате право на обезщетение

Детска градина

Служебното правителство дава 859 011 лв. на семейства, за чиито деца няма осигурено място в детска градина. Към Столична община ще бъдат преведени 854 175 лв., а към община Пловдив – 4 836 лв.

Средствата ще компенсират разходите за отглеждане и обучение на децата от 1 ноември до 31 декември 2022 г. 1 076 е броят на децата, чиито родители ще получат компенсации в София и 7 в Пловдив.

Право на това имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали, пише news.bg. В същото време съответната община не е предложила друго равностойно място за децата.

Кабинетът Донев 2 одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 686 650 лв. Средствата ще компенсират разходите за декември 2022 г. за отглеждане, възпитание и обучение на деца, които не са приети в общински детски ясли, в яслени групи в държавни и общински детски градини поради липса на места.

С постановлението се изменя ПМС № 231 от 2022 г., за да може родителите на деца, родени между месеците януари и август 2020 г., да ползват компенсации за разходите за отглеждането, възпитанието и обучението на децата до 1 септември 2023 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ