Вицето на Радев: Цялата отговорност за решението как да се отчитат бюлетините се носи от ЦИК

илияна йотова

Цялата отговорност за решението как да се отчитат бюлетините се носи от ЦИК, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Пловдив за решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) бюлетините от машинното и хартиеното гласуване да бъдат отчитани в общ протокол, пише novini.bg.

Според вицепрезидента Илияна Йотова не технологията при изборния процес трябва да е във фокуса, а усилията на политическите сили да убедят повече българи от последните пъти да излязат и да гласуват.

По думите на Йотова технологиите сами по себе си няма да помогнат никому, но могат да доведат до объркване при някои комисии, ако решението как трябва да се броят бюлетините се промени. Йотова посочи, че според нея има стремеж към това да се обезсмисли и обезсили гласуването с машинния вот и да се покаже, че е ненужен и създава допълнителни трудности.

„Това идва от тези, които промениха закона в последния момент, както и на тези, които евентуално отново ще променят правилата“, отбеляза тя.

Йотова коментира, че все повее се засилват съмненията, че след като се върне хартиената бюлетина, ще се увеличи купуването на гласове. Не искам да си мисля за опорочаване на вота и виждам в МВР надежден гарант за това изборите да преминат както трябва, посочи вицепрезидентът. По думите ѝ тези избори са много важни, защото България се намира в политическа криза повече от 22 месеца. Тя призова всеки български гражданин добре да помисли, но най-вече да гласува.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства в Международен панаир-Пловдив на церемония по връчване на наградите „Златен ритон“ и медалите на отличените участници в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Те са част от съпътстващата програма на 30-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2023“. Своята тържествена Дионисиева клетва ще положат млади енолози – възпитаници на Университета по хранителни технологии в Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ