Асен Василев се видя в чудо! Финансист го срина, каза истината за инфлацията: Обърна посоката…

асен василев

„Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят много процеси в страната. Ние устойчиво се доверяваме на хора, които не знаят какво да правят и манипулират обществото. Когато подкрепяш политика, свързана с вдигане на инфлацията, със завишаване на разходите, с правене на по-големи дефицити, то няма как да не береш плодовете сега“. Това каза пред БНР експертът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

И допълни, че Асен Василев е бил финансов министър, който е объркал фискалната политика на страната: „Той обърна посоката на публичните финанси и една от причините за висока инфлация е подклаждането й през доходите – което той направи“.

По думите на Дацов през последните две години никой политик не е предприел истински антиинфлационни мерки, защото те са непопулярни: „Трябва да няма дефицит, да се намалят разходите, да се предизвика охлаждане в икономиката, да намалиш търсенето и да стимулираш предлагането. Няма съществена мярка, която да е в тази посока. Домбровскис ни казва, че ако не правим правилните неща и не разбираме какво да правим, то 2025 година може да бъде пожелателна“.

Финансовият експерт подчерта, че най-важният закон за поправки е този за БНБ, тъй като, ако не се гарантира независимостта на централната ни банка според стандартите на Европейската централна банка, то няма как да поискаме конвергентен доклад.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ