Изгърмя! Отстраниха скандалния управител на МБАЛ Велинград

285461614_2895943897378724_2092852785534961220_n

На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената извънредна точка в нея – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград. Тя бе приета и управителят отстранен, заради  злоупотреби, изразходване на общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца.

Лекарят без управленски опит, който през месец май 2022 оглави общинската болница след специализация в частната УМБАЛ „Пълмед“-гр. Пловдив.

Заради лошото финансово състояние на лечебното заведение, по искане на Общинския съвет в града то бе подложено на одит. Макар да управлява за кратко, според запознати той успешно е упражнявал порочни управленски практики в нея. Според тях именно и затова Кметът на града е поискал предсрочното му освобождаване, пише Марица.

Съмнения за злоупотреби, сред които са изграждането на нов кухненски блок към болницата въпреки, че Общинския съвет в града отказва финансирането станаха и медийно достояние. Без да обяви задължителната обществена поръчка проектът се реализира чрез фирми, дали оферта на съмнително висока стойност.

В писмо част от служителите на болницата описват и договори с анестезиолози от гр.Пловдив, на които дипломите само се използват документално, за да се прикрие липсата на кадрови ресурс в болницата. Всичко това се прави с цел да не се спре финансирането й. Те завършват писмото с това, че с всяко свое действие управителят е тласкал болницата към фалит и че неговите изказвания, че лечебното заведение работи нормално са неверни.

Скандално е и назначаването на съпругата на Гурдев на работа в болничното заведение като технически секретар без тя да притежава необходимата квалификация за заемането на длъжността.

В същото време обаче вече бившият управител на болницата вместо да задържи кадрите на болницата стимулира гражданските договори на външни за структурата специалисти.

Спрягат се случаи с пациенти на общинската болница, които по неясни причини се препращат към ортопедия и кардиология в частната болница в Пазарджик МБАЛ „Хигия“. Нейният собственик и управител д-р Цветелина Спиридонова е участвала като Председател на Комисията по избор на управител на общинската болница, който конкурс Гурдев печели. Обществена тайна е, че тя е основния съветник на д-р Гурдев. В града се говори, че това е и причината той да „захранва“ с пациенти частната болница, а самото лечебно заведение и неговите собственици да имат амбицията за приватизация на общинската велинградска болница.

След всички скандални факти и с оглед на запазване авторитета на лечебното заведение кмета на града направи предложение за снемане на Гурдев от ръководния пост на болницата. Общинския съвет в града взе решение и Управителят на МБАЛ Велинград беше освободен от поста.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ