,,Старци“ разтресоха земята в Карловско, стотици хора ги аплодираха: Сложи маска, запаши хлопки и играй!

старци

В Карлово се проведоха традиционните кукерски игри. Празникът в района е известен като „Старчовден“, а маскираните мъже се наричат старци. Заместник-кметът Антон Минев даде старт на кукерската фиеста и награди всяка групи, която взе участие, предава БЛИЦ.

Стотици хора наблюдаваха дефилирането на кукерските състави от населените места в общината: кв. Сушица, Климент, Столетово, Дъбене, Горни Домлян, Каравелово, Баня, Васил Левски, Соколица, Войнягово, Христо Даново, Ведраре, Бегунци и Домлян.

Гостуващ състав бяха кукерите от с. Вискяр, община Перник. Всички представиха своите уникални танци с характерни за населеното място костюми и елементи в кукерската игра. За участието си в празника, водачите на групите получиха грамота и плакет от името на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

За любителите на маскарада бяха организирани мобилни Арт работилнички за изработка на кукерски маски.

От пл. „20-ти юли“ празникът се пренесе в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“ под надслов „Сложи маска, запаши хлопки и играй!“.

Игрите на кукерите носят късмет, плодородие и благоденствие. Предвестници на пролетта, те пресъздават връзката между природата и човека и дават надежда за добра реколта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ