Голяма секира от банките! Ново увеличение на таксите

Банкомат пари

Банкиране през мобилния телефон или домашния компютър, заради по-ниската цена. Така все повече хора управляват парите си, без да стъпват в банков офис месеци и години. Въпреки конкуренцията във финансовия сектор обаче, банковите такси за „живо обслужване“ продължават да се движат нагоре. За последните 3 години, месечните такси за обслужване на разплащателни сметки са се увеличили средно между 30% и 50%.

Това личи и от регулярния годишен отчет на БНБ, който обследва средните такси в банковия сектор за някои операции. Централната банка обаче е само наблюдател в този процес, тя няма право да се намесва в политиката на търговските банки при ценообразуването на такси и комисионни.

За една година стандартната операция „откриване на сметка в банков клон“ порасна от 2.52 лева до средно ниво 3.18 лева. По-евтино излиза, а и в масовия случай се прави така, сметката да е обвързана с дебитната карта. Така средно през 2021 година сме плащали 1.57 лева, а през 2022 г. услугата вече струва 2.15 лева. И ако това е еднократна операция и за такава сметка се сещаме едва когато трябва да я закрием, месечното обслужване също е поскъпнало драстично. Средно 3.37 лева на месец сме плащали за обслужване на сметка без дебитна карта и 2.37 лева за такава с дебитна карта през миналата година. С други думи, на година разходът е над 44 лева в първия случай и 28 лева във втория. Това са незабележимите разходи, защото банката директно удържа месечната такса от сметката. Любопитен детайл е, че поддръжката на сметка с дебитна карта е поевтиняло за една година, което не се случва често в  тарифата за такси и комисионни на банките.

За да захраним сметката си с кеш сега плащаме 1.20 лева за суми до 3064 лева, ако операцията е извършена в офис на банката и 0.23% от сумата, ако тя минава тази граница. За сравнение, през 2021 г. сме внасяли на каса до 3111 лева срещу средно 0.87 лева. Уловка в този случай има, защото някои банки използват друга формула – освен процентната удръжка, е сложена и минимална такса от 2.50 лева средно.

Тегленето на каса също е поскъпнало за една година. Преди до 1000 лева е струвало средно 3.69 лева или 0.48% от сумата, минимум 4.38 лева, а през 2022 г. средно аритметично сме плащали 0.58% или минимум 6.50 лева. В момента именно тези такси растат с бясна скорост и при ПИБ  минималната такса е 6 лева, в ОББ – също толкова, в Банка ДСК минимумът е 7 лева, а в УниКредит Булбанк са закръглили на 10 лева.

Най-често ползваната услуга теглене от банкомат също се променя. От поне една година върви ясна тенденция банките да заменят фиксираната такса с процент от изтеглената сума, като са заковали и минимална такса. За миналата година минимумът е бил 0.30 лева на теглене /когато картата се ползва в банкомат на същата банката/ и минимум 1.39 лева при операции на чужд банкомат.

Причината за разминаването между обследването на Централната банка и усещанията на хората се крие в обяснението на БНБ: „Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугите „Внасяне на средства по разплащателна сметка в офис на банката“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1000 лв.“, „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от банката“ и „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка с дебитна карта на АТМ, обслужвано от друга банка“ банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход.“

Безплатните банкови операции пък са сведени до минимум, пише Марица. Така например без такса е плащането с дебитна карта на ПОС-терминал на касите в магазините и закриването на разплащателната сметка, но само ако това се е случило до 6 месеца след откриването й.

Банките правят всичко възможно, за да стимулират клиентите си да ползват онлайн-канали, за да управляват парите си. В повечето случаи това излиза двойно по-евтино, отколкото обслужване на гише.

= Печалбата на банките расте =

Печалбата на банковата система достига 2.1 млрд. лв. към края на 2022 г., което е с 663 млн. лв. (46.8%) повече спрямо тази за 2021 г. Печалбата идва основно от ръст на приходите от лихви и такси, показват данните на БНБ.

Припомняме, че през миналата година редица банки вдигнаха на няколко пъти таксите, които събират от граждани и фирми и то основно за обслужване на гише в клон на банката. Така през 2022 г. нетният лихвен доход се повишава с 470 млн. лв. (17%), а нетният доход от такси и комисиони – със 189 млн. лв. (15.2%).

= Три причини за скока на таксите =

Първите три причини са скъпото банково обслужване са ясни. Поддържането на офис и служители носят високи разходи за компаниите, а те непрекъснато инвестират в модернизация, дигитализация и сигурност. Заради инфлацията и страничните разходи растат – по-скъпо инкасо обслужване, ток, трудови възнаграждения и т.н. Не е за подценяване и че лихвите по кредити все още са ниски, което генерира по-малки печалби за финансовите институции.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ