Сарафов разобличи схемата на „Автоджамбазите“: Като пирани разфасоват всичко, имат нови методи

борислав сарафов

Арестувани са 45 лица за кражба и разфасоване на автомобили. Кражбите стават основно в тъмната част на денонощието между 23 и 5 часа, като се извършва в определени участъци, закарват автомобила на място, където ги чакат няколко човека. Това обяви Борислав Сарафов по време на извънреден брифинг.

„Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин.

Около 20%, от скъпите марки (Рендж Роувър и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия. Извършват се от организирана престъпна група (ОПГ), които са високо профилирани“, обясни той.

„Към 11 часа имаме проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. Установили сме две МПС, обявени за общонационално издирване.

По закона за МВР сме задържали общо 45 лица. Най-активни са колегите от Варна. Има доста заготовки. След като приключи операцията от ръководството ще обобщим и ще предоставим пълна информация“, допълни го Станев.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева изтъкна, че след жилището, една от най-скъпите вещи на българина е неговия автомобил.

„За съжаление, автоджамбазите стават все по-иновативни. Има нови методи, с които за броени минути отключват и крадат автомобила ви.

Безключовото палене е една от най-новите екстри на автомобилите, но това напоследък се използва от автоджамбазите, които прихващат сигнала от ключа на автомобила и го прехвърлят на друго устройство“, каза тя.

„Устройствата, които прихващат сигнала на ключа се побират в един малък куфар. Преди трябваше крадецът да е на метър разстояние, но сега се прихваща от 5 метра.

Устройствата успяват да прихванат сигнала от ключа дори когато собственикът е в дома си. Машина с размера на малка кутийка може да отключи един скъп джип, да се запали и всичко приключва.

Цялата кражба трае броени минути, а на черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 хиляди лева“, допълни Милева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ