Цяла България говори за тези лекари! Спасиха крака на мъж с трансплантация на кост от трупен донор

991-ratio-isul-transplantaciia-kost

39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, благодарение на иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Използван е биологичен метод – присаждане на костен материал от тъканна банка от донор, който по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак. Това съобщиха от пресцентъра на болница ИСУЛ.

На 1.10.2022 г. младият мъж претърпява катастрофа като моторист и получава фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно в друга болница – фиксация с плака. През февруари 2023 г. се установява псевдоартроза на фрактурата (несрастване), с данни за инфекция. Това налага повторна оперативна намеса.

При нея травматолозите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ отстраняват металните импланти, при което се открива тежък костен дефект в областта на счупването и той е запълнен с биологично стъкло. Самото счупване се стабилизира отново с плака, като бива присадена кост от донор.

„Научих за проф. Кинов от мой приятел, също моторист, когото професорът е изправил на крака след тежко падане. Радвам се, че му се доверих“, разказва младият мъж, който най-вероятно ще пропусне този мотосезон, но отсега прави планове за следващия. „Скоростта ми е в кръвта, не мога да се откажа от мотора“, признава той.

Старозагорецът е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при неуспешно протезиране в друга болница.

„Костно-ставните заболявания понякога са придружени от тежки дефекти на костта, които, за да функционира правилно ставата, се налага да бъдат възстановени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния метод на лечение, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов. Той пояснява, че биологичният подход винаги е за предпочитане при този тип пациенти.

„В рамките на живота на един млад човек никога не се знае какво може да изникне и ако се налага друга операция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка операция, възможните усложнения са много големи. Ако настъпи усложнение, това допълнително ще влоши шансовете за успешно лечение. А една тежка инфекция, като сепсис например, може дори да коства живота на пациента. Не е оправдан този риск“, категоричен е професорът.

Той обяснява защо се налага разлика в подходя при по-младите пациенти и при по-възрастните, при които тазобедрените фрактури са чести: „При възрастните хора, при които натоварванията са по-малки, предпочитаме да заместим костта с метален имплант и по този начин възстановяваме максимално бързо добрата функция. Когато има присадък, това налага пазене и щадящ режим с ненатоварване на крайника, значително по-рестриктивен протокол на възстановяване и раздвижване, докато с метален имплант можем веднага да натоварваме и бързо да се възстанови човекът. Това правим при най-възрастните пациенти, които са по-раними и с повече придружаващи заболявания. При тях травмата и последиците от залежаване могат да бъдат също толкова опасни, колкото и самото счупване“, убеден е известният травматолог.

На 39-годишният мъж все пак му предстои дълго възстановяване.

„Интеграцията на костта е бавен процес, ще отнеме между 6 месеца до година, възможно е и година и половина. Ако на 6-ия месец имаме данни за интеграция и образуване на нова кост, след това протоколът на възстановяване е свободен и почти без рестрикции“, обяснява проф. д-р Кинов. Още в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ той започна специализирана физиотерапия с помощта на физиотерапевтите на болницата. Тя ще продължи в Стара Загора – родният град на пациента.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ