Оцелял от колата, смазана от румънския рейс-ковчег: Шофьорът на автобуса ни караше да излъжем

IMAGE_13935324_804_0

„След удара шофьорът на автобуса дойде при нас и ни караше да излъжем полицаите, че сме паркирали по средата на пътя. Каза ни: „Иначе ще вляза в затвора, спасете ме, момчета!“. Каквото ми е казал, аз го предадох към полицая“. Това разказа пред „24 часа“ 22-годишният Христо Рашев от село Раданово, по чудо оцелял в кървавата катастрофа с румънския туристически автобус, станала на пътя Велико Търново – Русе край село Куцина в нощта на 6 август м.г. Тогава рейс с 34 пътници и двама шофьори се връщал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост рейс се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а след това се разбил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 м. Зад волана бил 35-годишният турчин Дженгиз Джан, който е единственият обвиняем по делото за причинена смърт на 3 румънци и един турчин, както и средни телесни повреди на още петима, пътували в автобуса.

Христо и двамата му приятели Кирил Здравков и Себатин Мюмюнов отивали с колата на баща му „Пежо“ 206 от Полски Тръмбеш към заведение във Велико Търново. Накарали 20-годишния Себатин да ги вози. На 1 км след село Куцина спрели на отбивка и слезли по малка нужда, когато върху пежото с бясна скорост връхлетял автобусът.

„Бяхме до колата и изведнъж Кирил вижда автобуса, че идва към нас и само извика: „Бягайте момчета!“ Хукнахме, успяхме да се отдалечим може би на 4-5 метра и автобусът блъсна колата. Имали сме невероятен шанс. Можеше да ни удари, докато сме в колата“, обяснява Христо.

Последвал ударът в дървото след отбивката, но автобусът не спрял веднага.“Тръгнахме след автобуса да се опитаме да помогнем с каквото можем, не сме пипнали нищо. Изчакахме полицаите, аз звъннах първи“, разказва младежът, който живее в Холандия, а по време на ужасния инцидент бил на ваканция у нас.

„Прекалено много се изплаших, още съм в шок“, допълва Себатин.

Кирил твърди, че до днес сънува как автобусът идва към него. „Видях на пътя човек, лежеше по лице. Жена, умряла до дървото, изхвърчала от автобуса. Помолих приятелите да дойдат до мъжа да му даваме първа помощ. Той само хъркаше, каква първа помощ да му дадеш? И сега ми е жал, гризе ме съвестта, че не съм му дал първа помощ“, обяснява Кирил.

Тримата роми от Раданово бяха призовани като свидетели по делото срещу шофьора Дженгиз Джан в Окръжния съд във Велико Търново. Бяха дошли с адвокат. Обясниха, че се налагало да ползват юридическа помощ, защото живеят в чужбина и няма да могат да си идват пак за делото, ако се наложи. Процесът е насрочен за два дни в Окръжния съд. Призовани са 30 свидетели и 12 вещи лица.

През декември м.г. на разпоредителното дело Великотърновския окръжен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Срещу обвиняемия турски шофьор бяха предявени рекордни искове за над 10 млн. евро от близки и наследници на жертви и пострадали в тежката катастрофа. За да не бъде натоварван допълнително наказателния процес, те не бяха допуснати и ще трябва пострадалите да търсят обезщетения по граждански ред. Дженгиз Джан чака правосъдие в ареста. Магистратите не уважиха искането му мярката за неотклонение „задържане под стража“ да бъде променена в по-лека, заради лошите условия и недобрата храна в ареста.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ