УЖАС! Експерт заговори за наркотици в училищата, родители писнаха: Всяко 6-то дете употребява

Училище 1

По национални данни – всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен – на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти – амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си.

Това каза пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

И допълни, че в европейските страни на преден план излиза кокаинът.

„Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център“.

Панайотов подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите хора: „Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки.

Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ“.

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество – никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ