Абсурд! Принудиха здравноосигурена жена, ударена от дърво, да плати близо 4 хиляди за операция

инцидент

Безработната, но здравноосигурена Емилия Кунгалова от София е била принудена да плати 3780 лева за животоспасяваща операция във ВМА, след като тежък клон се стоварва на главата й заради силния вятър. Наложило се синът й, който е студент, да събира пари от приятели, за да може жената да бъде лекувана. Пред Нова телевизия тя сподели, че е много благодарна на лекарите, които са й спасили живота. Налага й се обаче да съди столичната община, за да си върне дълговете след хирургичната интервенция.

Заради удара по главата Емилия е с 15 шева на главата, четири прищипани шийни прешлена. Направена й е операция за поставяне на титаниева пластина, която да ги закрепи.

Клонът се стоварил на главата й преди два месеца. Въпреки че експертна оценка потвърждава аварийното състояние на дървото, то обаче все още не е премахнато, а пострадалата жена възнамерява да съди общината.

От Столичната община заявиха за Нова телевизия, че при тях сигнал за опасното дърво не е подаван. След като екип на медията направи това, на място ще бъдат изпратени експерти, които да го обследват със специална апаратура, и ако бъде преценено, че дървото е опасно, то ще бъде премахнато.

„Бях тръгнала на интервю за работа. Излязох от подлеза и малко след това в гръб усетих тежък удар и се строполих на тротоара. Изгубила съм за кратко съзнание. Когато се свестих, край мен имаше хора, които ми помагаха да се изправя. Бях в шок. Опомних се в Спешния център на ВМА, където след изследвания се оказа, че съм с разкъсно-контузна рана на главата и с фрактура на шийни прешлени“, разказва потърпевшата.

„Имах огромна рана с 15 шева, която и в момента зараства. Прищипан е нерв, който управлява лявата ръка. В момента, в който бях приета там, се наложи животоспасяваща операция и тя бе направена същата вечер. Прекарах нощта в реанимация“, добавя тя.

„Близките ми са намерили вещите ми седмица след падането на клона, който е препречил тротоара. Пешеходците се е налагало да пресичат пътното плътно“, разказва жената.

Операцията, която й е направена, е за 5040 лева, като НЗОК осигурява само 1260 лева, а останалите 3780 лева се налага да платят близките на Емилия Кунгалова.

Тя е поискала експертна оценка на дървото от частна фирма, защото има намерение да предяви претенции към Общината.

„Експертите установиха, че дървото е опасно, тъй като е поразено от дървесна гъба и 80% от дървесината му е унищожена. Завеждането на иск е продиктувано най-вече от голямата сума, която трябваше да платя за операцията. Искам да подчертая, че нямам никакви претенции към лекарите, които си свършиха прекрасно работата. Изказвам благодарност към целия екип на Клиниката по неврохирургия”, категорична е потърпевшата.

„Живеем в страната с най-ниски доходи, с най-бедно население и с най-голямо доплащане. Защо здравната каса ни „осигурява“ с изискване да доплатим 3780 лева?“, попита водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

За какво ни е това здравно осигуряване, добавя той.

Какво става, ако дамата няма парите, за да доплати, каза пък колежката му Мира Иванова.

„Този въпрос трябва да го отправим към управляващите. Това е трагедия. Най-бедната страна в Европа наказва своите граждани да наплащат най-много, когато са болни. 50% от общите разходи са от джоба на пациента“, коментира бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

„Шумим за надценката на хранителните продукти, а за това, което става в болниците – не. Абсолютно нехайство от страна на държавата”, добави тя.

Според нея здравноосигурителната вноска трябва да се увеличи. „Трябва да има ясни правила и регламенти кое колко струва. Едно и също медицинско изделие струва различно в болниците. Причината е, че лечебните заведения се снабдяват с продукти от много места“, обясни д-р Виткова.

На въпрос кой решава каква част от разходите за дадена операция се поемат от НЗОК и каква от пациента, тя отговори, че касата е преценила, че толкова може да плати с парите, които разполага. „Оттам насетне е работа на медицинския екип дали ще успее да направи операцията с това, което осигурява НЗОК. Почти винаги се изисква доплащане от пациента”, изтъкна бившият министър.

По думите й е много важно какви закони ще приеме новият парламент, за да може да бъдат поети подобни разходи с обществени средства.

„Да, доплащане ще има, но то трябва да бъде в рамките на разумното. Не най-тежко болният да плати най-много. В западните страни под 10% от общите разходи се доплащат от джоба на болния. Във всяка клинична пътека трябва да бъде разписано какво покрива касата”, каза още д-р Мими Виткова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ