Неграмотният председател на СИК: Имам рак на гърлото! Ако оздравея, ще се уча да чета и пиша

IMAGE_14152930_40_0

“Болен съм, имам тумор в гърлото и 23 операции, не знам как съм жив, половин човек съм. Но ако оздравея, ще се науча да чета и пиша добре.”

Така се зарече пред “24 часа” председателят на секционна избирателна комисия в училище “Найден Геров” в пловдивския квартал “Столипиново” Михаил Йончев. Той беше отстранен след сигнал, че е неграмотен.

48-годишният мъж се появил в секцията с 2 часа закъснение в неделя, веднага поискал да му бъдат подготвени документите за изплащането на парите и при попълването им останалите в комисията видели, че има проблем с четенето и писането. Изпратили незабавно сигнал на електронната поща на Районната избирателна комисия. “Свързахме се с ръководството на ДПС, тъй като той е от тяхната квота, смениха го веднага. Не сме правили проверка на място, езиковите тестове не са наша работа”, обясни председателят на 16 РИК Калоян Сухоруков.

Михаил Йончев твърди, че е завършил 8-и клас в същото училище, където в неделя е трябвало да председателства комисия. В Пловдив училище “Найден Геров” е популярно като Столипиновската Сорбона, защото е единственото средно учебно заведение в гетото. Йончев не е докарал до средния курс, но и със завършено основно образование не би трябвало да е неграмотен.

“Много-много не виждам, но ако сложа очила, мога да чета и пиша горе-долу”, казва мъжът. Определя на същото ниво и уменията си по смятане. Макар и със завършен 8-и клас, няма шофьорска книжка, казва, че не е карал курс. Сега е пенсионер по болест, но преди това е бил общ работник в печатница. Подчертава, че синът му е завършил 12-и клас в “Найден Геров”, има и дъщеря, която е получила основно образование в същото училище.

И преди е участвал в секционни комисии, но като редови член. “Не съм искал да съм председател, те са ме сложили”, казва мъжът. Участвал в броенето на бюлетините на 2 октомври м. г., бил е в секционна комисия и на местните избори през 2019-а. Но е категоричен, че повече няма да се занимава с избори. “Грешка стана, ама беше неприятно”, обобщава той случилото се в изборния ден.

Лидерът на ДПС в Пловдив Али Байрам твърди, че не познава Йончев.

“530 души имаме в комисиите, мога ли да ги знам всичките. Районните структури ни подават имената, явно този не са го проучили и са го пропуснали. Нали знаете, че най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов”, цитира Байрам известната фраза на Бисмарк. Той се кълне, че втори път няма да допусне подобно нещо. “Може да са над 500 души, но всичките ще ги подлагам на тест за интелигентност, ще събеседвам лично с тях”, закани се той.

Впрочем в листата на ДПС за Пловдив имаше и друг човек, който преди години нашумя с неумението си да решава езикови тестове. Става дума за Айри Мурад, който през 2015 г. стана общински съветник от квотата на Реформаторския блок и не успя да вземе матурите в края на учебната година. Но на поправката се справи и след време дори се записа да учи в Аграрния университет. След разпада на Реформаторския блок Айри Мурад стана член на ДПС и в последните години атакува парламента от листите на тази партия.

Понятия като “мога да чета и пиша малко” или “горе-долу” звучат шокиращо, когато става дума за оформяне на протоколи с изборни резултати, но са масово явление по съдебните зали. При снемането на самоличност хора от етническите квартали често се ангажират с твърдения, че имат завършен първи клас, защото са се явили на 15 септември в училището, макар и за първи и последен път. Или обясняват, че не могат да четат и пишат, но пък въртят успешно търговия.

“С парите и сметките нямам никакъв проблем!”, гласи най-често повтаряното обяснение как се справят с тези наглед несъвместими неща. А най-интересният отговор на въпроса “Можеш ли да четеш и пишеш?”, чут от репортер на медията в съда в Пловдив, гласи: “Понякога!”



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ