Нинова: Г-н Радев, направихте голяма грешка с бюджета! Сега ще трябва да слушате Борисов

payimage-579166

От името на коалиция „БСП за България“ пожелавам дълъг живот и добре свършена работа на 49-о Народно събрание (НС).

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която прочете декларация в първия работен ден на новия парламент.

„Проведохме много срещи с хората по време на предизборната кампания. Всички те искат стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Това е нашата задачата и не можем да продължаваме повече по начина, по който действахме последните две години. НС трябва да е решение на проблемите, а не част от тях. От БСП ще се съсредотичим върху пет основни задачи в началните месеци на парламента. Първата задача е приемане на бюджет. Г-н президент, направихте голяма грешка, като не внесохте бюджет миналата година. Тогава не ни чухте и сега ще трябва да слушате г-н Борисов, който каза – или ме подкрепяте за правителство, или оставаме без бюджет. От липсата на бюджет ще страдат абсолютно всички. Ние сме за социален бюджет, който защитава най-бедните и онеправданите. Ние няма да подкрепим бюджет, който увеличава данъците, замразява доходите и премахва социалните прибодивки, приети от последния редовен кабинет. Минималната заплата трябва да се увеличи, пенсиите трябва да се преизчислят, безплатни учебници и лекарства за всички деца“, обяви Нинова.

„Втората задача е да бъдат приети законопроектите за плана за възстановяване. В миналия парламент се предлагаха лобистки закони, които нямаха нищо общо с плана и защитаваха частни интереси. Надявам се в този парламент това да не се случва и да приемем истински и работещи закони“, призова тя.

„Трето – борбата с корупцията и съдебната реформа. Това е въпросът на въпросите. За съжаление паралелната държава продължава да съществува. И при това служебно правителство се краде безогледно. Има десетки сигнали за корупция, които отлежават в прокуратурата. Докато няма истинска и дълбока съдебна реформа, няма как да се случат нещата. Ние ще подкрепим такава реформа, а не реформа стани да седна“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Четвъртият важен въпрос е Шенген. България е равна на всички европейски държави. Ние смятаме, че неприемането ни в Шенген е лицемерие. България е изпълнила всички критерии за членство в Шенеген и смятам, че всички в тази зала сме на една позиция по темата“, каза още Нинова.

„Петият въпрос е за войната и мира. БСП е за неутралитет по отношение на войната в Украйна. Ние сме против изпращането на оръжие в Украйна и недай си Боже жива сила. Ние сме за мирно и дипломатическо решаване на този конфликт“, разкри тя.

„За да се случат всички тези неща, трябва да има работещ парламент и кабинет. Всичко зависи от нас. На ход е първият. В последните години опитахме всичко и вече нямаме право на грешен ход“, завърши лидерът на БСП.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ