Бивш лидер на БСП: Настъпването на мотиката ще продължи. Шансовете за нови избори нарастват

михаил миков

„Погрешно е да настъпваш мотика два пъти, без да държиш сметка за законите на физиката.“
Това каза в интервю за БНР бившият председател на Народното събрание Михаил Миков, който беше и лидер на БСП.

„Настъпването на мотиката ще продължи“, не е оптимист той след днешния първи парламентарен ден на новото Народно събрание.

По думите му настъпването на мотиката се е състояло „с неизбирането на председател, след като всички се кълнат, че искат парламентът да функционира“.

„Абсурдно е да се обвинява президента във всички земни грехове, а в същото време парламентът да не може да се конституира и да започне същинска работа“, изтъкна Миков.

Постът председател на парламента е „много трудно място при тази фрагментация и личностно противопоставяне“, посочи той.

„Като че ли егото и тънките сметки, които избиват, са на първо място пред истинските интереси българската парламентарна система да функционира нормално“, изтъкна Михаил Миков.

Предложението на ПП-ДБ за ротационно председателство, както на парламента, така и на водещата правна комисия Миков определи като „предложение за нелепа сделка“, защото не е ясно какъв ще бъде мандатът на парламента и през колко време ще се ротират.

Ще продължи това безвремие, това ниско равнище на политическа дискусия, смята експредседателят на парламента.

„За да има функциониращ парламент и да се тръгне към търсене на политическо мнозинство, което да излъчи правителство, трябва да се учреди парламента. Изборът на председател в първия ден неслучайно е заложен в Конституцията като въпрос, образуващ патоса на парламентарната демокрация.“

Според Миков продължава „да се дълбае нестабилност“ във функционирането на парламентарната демокрация у нас.

Обединението между първите две политически сили според Миков е логично, защото членуват в едно политическо семейство и става дума за „дясно политическо представителство, еднородово, едновидово“.

Шансовете за нови избори нарастват, обобщи Михаил Миков. Той прогнозира, че личните отношения ще продължат да доминират в българската политика.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ