Арестуваха пловдивски хирург и известен бандит – заплашвали автокрадец, щял да бъде ,,разфасован“

лекар и крими герой

Пловдивски лекар и известен герой от пловдивския ъндърграунд са били арестувани в началото на април в Пловдив, като срещу тях е повдигнато обвинение за изнудване, предава TrafficNews.

Белезниците са щракнали на ръцете на хирурга с гръцки произход Анастасиос Субасис и на съучастника му Александър Арабаджиев. Полицейската акция, в която въпросният д-р Субасис е задържан, е проведена на паркинга пред хотел „Тримонциум” , а в него са намерени голяма сума белязани пари.

Началото на криминалния сюжет е поставен в средата на 2021 година, когато въпросният лекар си купува луксозен джип „Тойота Ландкрузер”. Джипът е купен от лицето Пламен Леков – Пансата, който е с криминално досие и е съден за кражба на коли.

Тойотата обаче не е купена от физическо лице , а е вкарана в активите на фирма „Империя Транс груп”, собственост на Атанас Митков Чолаков. През юли 2021 година д-р Субасис я купува с всички нейни активи и пасиви срещу 20 лева.

А в активите на фирмата е въпросният джип, чиято реална цена е около 100 000 лева. Според разследващите обаче, лекарят е платил по-малко от половината сума без документи. Условието било да не пререгистрира автомобила, който вече имал хасковска регистрация. Причината за това условие е факта, че джипът е бил краден и с пренабити номера. Обявен е в масивите за издирване, но въпреки това е минал през „иглените” уши на хасковския КАТ.

Междувременно обаче Криминална полиция разследва Леков за друг краден автомобил – луксозен кемпер и при един от обиските в дома му в Пловдив , откриват документите на въпросната тойота. След това джипът е конфискуван от Субасис . Няколко месеца по-късно лекарят решава, че трябва да си върне парите и изпраща посредник при Леков.

Автокрадецът научава, че ще бъде разфасован, продаден за органи, а съпругата му и дъщеря му ще бъдат превърнати в проститутки. Посредникът също не е избран случайно – той е обезобразен няколко месеца по-рано заради дълг към човек от обкръжението на лекаря. Първите заплахи очевидно не впечатляват Леков, който смята, че Субасис е бил наясно с риска, купувайки крадена кола на половин цена.

След това обаче следва нова серия заплахи, като лекарят предупреждава Пансата, че дългът му е купен от Александър Арабаджиев и той трябва да върне парите на него.

Автоджамбазинът е предупреден, че ако не плати в срок, скоро ще бъде посетен от представители на „Левски – Запад”. Този път крадецът приема заплахите сериозно и пуска жалба в прокуратурата. Там е назначена проверка и започва разследване.

Леков привидно се съгласява да върне сумата, но обяснява , че няма налични толкова пари и предлага да се издължи на части. Предлага да направи първата „вноска” на паркинга на „Тримонциум”. Субасис се съгласява и се появява в уреченото време. Леков му дава парите, а след минута полицаи му щракват белезниците на лекаря. Арабаджиев също е арестуван.

Въпреки сериозните обвинения обаче , Районен съд освобождава двамата под гаранция. На въззивната инстанция решението е потвърдено. Разследването продължава.

Д-р Анастасиос Субасис е хирург, специлизарал е коремни и лапароскопски операции. Работи в частна болница в Кючук Париж. С чисто съдебно досие е.

Александър Арабаджиев не за първи път се появява в криминалните хроники на Пловдив. Преди 8 години той бе в центъра на скандала с „бедняка – милионер“.

Наследникът на 100 декара земя в регулацията на града в квартал „Остромила“ Милен Паунчев бе буквално „обезкостен“ и остана без лев, след като попадна в компанията на Арабаджиев и братовчед му Антон Арабаджиев. Паунчев твърдеше, че е станал жертва на измама и пусна жалба в прокуратурата, но документите, които бе подписал , не бяха оспорени.

Арабаджиев бе и сред арестуваните при разбиването на огромна нелегална фабрика за цигари край село Труд. През ноември 2020 година КПКОНПИ внесе искане за отнемане на незаконно придобито имущество от Арабаджиев. То е на стойност от 419 951, 39 лв., един недвижим имот и два автомобила. Същият е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група (2019 г.) за производство и разпространение на цигари без бандерол.

През 2014 година Пламен Леков бе на подсъдимата скамейка заедно с двама свои съучастници за търговия с коли с фалшиви документи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ