От последните минути: Служебното правителство внася бюджет с 6,4% дефицит – почти 12 млрд. лв.

гълъб донев

Министерски съвет предлага на Народното събрание бюджет с 6,4 % дефицит и нов дълг от 13,7 млрд. лв.

„Представихме предложенията си през март не за предизборна залъгалка, а за да им дадем време да обмислят отговора си. За нас беше право да знаем тяхното становище. Тази седмица ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ обявиха вижданията си за бюджета и стана ясно, че не подкрепят предложенията ни. Когато парите не достигат, намаляваш разходите или увеличаваш приходите си. Ние бяхме избрали втория подход“.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че с отказа на двете най-големи политически сили да одобрят предложенията за данъчни промени и налог свръхпечалба за бизнеса, то служебният кабинет няма друг вариант, освен да предложи бюджет на база ангажиментите, приети от предходните 2 парламента.

„Подобни заявки бяха дадени и от останалите политически партии. Когато става дума за парите на държавата, не можем да си позволим действия на инат. Служебното правителство реши в НС да бъде внесен Закон за държавния бюджет за 2023 г. разработен на база действащо законодателство, изработено от 45-48 НС“, обясни премиерът.

„Необходимо е да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд., като в края на 2023 г. дългът ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3 % от БВП“, уточни служебният финансов министър Росица Велкова.

„Като относителен дял от БВП приходите са 35,7% за 2023 г. Събираемостта на данъчните приходи нараства номинално с 21% спрямо същия период миналата година, но това не е достатъчно да осигури финансиране на ръста на разходите”, подчерта Велкова.

Разходите за пенсии нарастват с 3,7 млрд. лв.

По усвояване на европейските средства Велкова уточни, че са предвидили 2,4 млрд. лв. за окончателни разплащания по стария програмен период 2014-2020г.

„Предвидили сме 1,4 млрд. лв. за инвестиции по ПВУ. Ръстът на разходите в Националния фонд за 2023 г. нараства с 2,2 млрд. лв. Служебното правителство напълно подкрепя приемане на бюджет в рамките на 3% дефицит, за да не се натоварват българските граждани с изплащането на висок дълг. Екипът на МФ е на разположение на народните представители за отразяване на приемливите за тях възможни корекции в тази посока”, каза още финансовият министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ