КОШМАР! Тийнейджър уби своя приятелка с джипа на баща си, родителите й искат справедливост

катастрофа, убийство

51-годишният Стефан Герганов и вече пълнолетният му син Марио Герганов се изправиха днес пред Окръжен съд- Пловдив за причинена катастрофа със смъртен случай край Калофер. Разпоредителното заседание по делото обаче пропадна, тъй като магистратите прецениха, че има допусната грешка в обвинителния акт.

Инцидентът е станал на 12- ти август 2021 година, като бащата е предоставил автомобила си на неправоспособния си син. Според обвинителния акт срещу подсъдимия Марио Георгиев- към онзи момент непълнолетен и неправоспособен водач, е повдигнато обвинение за това, че на посочената дата по пътя между Калофер и Калоферски мъжки манастир при управление на джип, който е собственост на баща му Стефан Герганов е нарушил правилата за движение: Като водач, младежът не се е съобразил и не е намалил скоростта на движение, докато влиза в завой и по непредпазливост е причинил смъртта приятелката му, която е била в автомобила- Мария Караиванова. Срещу бащата Стефан Герганов също е повдигнато обвинение.

В съдебната зала днес присъстваха и двамата обвиняеми, както и пострадалите родители Антония Караиванова и Димо Караиванов. Те пожела да се конституират като частни обвинители и бяха представлявани от адвокат Евдокия Кемалова. Защитниците на Стефан Герганов и сина му, адвокат Марковски и адвокат Батрев изразиха желанието си съкратено следствие, като обвиняемите ще признаят напълно обстоятелствата описани в обвинителния акт и така наказанието им ще бъде намалено с една трета.

След като подробно изслуша страните обаче, съдия Петко Минев прецени, че действително в обвинителния акт има допуснато нарушение и ако прокуратурата сподели тезата на магистратите трябва да го поправи. Касае се за наточна правна квалификация, предава TrafficNews.

Адвокат Кемалова не беше съгласна с тезата на съдия Петко Минев. Тя каза пред медиите, че е това решение ще бъде обжалвано от нейна страна и от страна на подзащитните й.

„Съдът прие, че има съществено отстранимо процисуално нарушение, а именно, че неправилно е приложен член 63 от Наказателния кодекс, тъй като подсъдимият Марио Герганов е непълнолетен, но е бил навършил 16 години, а е посочена 63 разпоредбата, която касае наказание при редуцирането до 5 години, вместо от 3 до 8 години. Лично аз считам, а такава е и безспорната практика на Върховния съд, че приложението на член 63 от Наказателния кодекс се прилага служебно от съда и това не е отстранимо съществено процисуално нарушение, тъй като квалификацията на извършеното деяние правилна,“ добави още юристката.

Мярка за неотклонение „подписка“ наложена спрямо мъжа и сина му бе потвърдена от Окръжен съд- Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ