България притаи дъх: Свирепите убийци, погубили и накълцали майка и млад мъж, се изправят очи в очи

дичев рагевски

31 май 2023 г. от 10 часа – денят и часът, в които свирепият престъпен тандем Станимир Рагевски-Деян Дичев за пръв път ще се изправи очи в очи.

И със сигурност в този ден някой любител на криминални романи, ако присъства в залата, би събрал достойни за Холивуд сюжети по време на разпита на Дичо като свидетел по едно от най-тежките дела в последното десетилетие, разглеждано в Бургаския окръжен съд – за две убийства, извършени с особена жестокост – на бизнесдамата Теодора Бахлова и на Юмер Мехмед, пише „Флагман“.

Най-близкият до Станимир Рагевски – Деян Дичев, с когото ги свързва дълга дружба от 1995 година, когато двамата са били в затвора, вече бе осъден за участието си в укриването на тленните останки на Бахлова и Мехмед, а днес стана ясно, че ще бъде сред редовно призованите свидетели по процеса срещу сочения за екзекутор на жертвите. И няма шанс да не се яви, защото ще бъде конвоиран в съдебната зала директно от килията.

26-те свидетели и вещи лица ще бъдат разпитани в три последователни дни в края на май месец, а представителят на държавното обвинение Десислава Трифонова уточни, че призоваването им е съобразено с фактологията по делото.

Така Деян Дичев е оставен последен като човека, който може да закове последния пирон в ковчега на доскорошния си престъпен съратник, или да помогне със своите методи и неговата присъда да бъде намалена.

Какво ще каже Дичо и защо адвокат Ваня Радиева предприема този изключително рискован ход, ще разберем в залата. Чрез показанията на Дичо – Станимир Рагевски може да си изгради защитна теза, но и рискува да се превърне в камикадзе и да ускори фактическото обявяване на доживотната присъда, която го грози, ако човекът, с когото са били толкова близки в годините, разкрие подробности за други негови тежки престъпления.

По информация на сайта, прокуратурата и полицията имат следа за това, но нямат доказателства.

А чистачът на Рагевски Дичо с поведението си вече доказа, че е сключил сделка с прокуратурата, той, разбира се отрича това, но малката му присъда от 4 години и 6 месеца е показателна.

Дичев се призна за виновен по три престъпления – за лично укривателство, за притежание на оръжие и на наркотици. По време на процеса срещу Дичо имаше явни противоречия в показанията при първия разпит и по време на заседанието. Тогава Дичев обясни, че Станимир Рагевски първоначално му съобщил, че брокерката Теодора Бахлова се е простреляла сама, а след това, че той я е убил.

При случая със строителния работник Юмер Мехмед – не бил знаел какво има в бидоните, които е трябвало да пренесе с микробус до блатото в кв. Долно Езерово. Тогава чистачът на Станимир Рагевски твърдеше, че бил извикан само да разчисти боклуци.

Противоречие имаше и относно торбата, която му е предадена от Рагевски, за да скрие, така че да не бъде намерена. Дичев първо твърди, че знаел, а след това получи амнезия и обяви в зала, че нямал представа, че тази торба съдържа пистолет и наркотици.

Днес съдът определи Ганчо Иванов за резервен защитник на Станимир Рагевски, за да предотврати предполагаеми опити на адвоката му Ваня Радиева да продължи да отлага важния процес, както вече няколко пъти се случваше.

Днес адвокат Радиева, която е била сред близките приятелки на жертвата Теодора Бахлова, а в настоящия момент води защитата на сочения за неин ликвидатор, отново направи опит да оправдае бъдещо свое отсъствие от две заседания с две граждански дела, по които поверениците ѝ бързали да приключат.

Датите, които тя посочи, бяха 30 и 31 май. Съдия Гагашев обаче веднага я парира с довода, че процесът за две тежки убийства и гражданските искове са несъпоставими сами по себе си.

„Не желая да дам обяснения“, бе единственото изречение, което се чу ясно от устата на обвиняемия в съдебната зала, след като съдия Ангел Гагашев изчете четирите обвинения, повдигнати срещу Станимир Рагевски.

Първото е за това, че умишлено умъртвил 46-годишната Теодора Бахлова, използвайки пистолет „Макаров“ със заличен фабричен номер. Престъплението е осъществено на 29.10.2020 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.115 от НК. Рагевски е обвинен и за това, че противозаконно е умъртвил 28-годишния Юмер Мехмед от Бургас.

Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г. в гр. Бургас с пистолет „Макаров“, който е бил със заличен фабричен номер. Убийството е извършено предумишлено от лице, извършило друго убийство, за което не е постановена присъда. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.116., ал.1, т.9 и т.12, предл. второ, вр. с чл.115 от НК.

Станимир Рагевски е обвинен и за това, че без да има разрешително, е държал горепосочения пистолет, както и боеприпаси за него. Престъплението е осъществено в периода 29.10.2020 г. – 04.08.2021 г. в гр. Бургас, като на втората дата сам е предал оръжието и боеприпасите (патроните) за него на друго лице – Деян Дичев.

Престъплението е квалифицирано по чл.339, ал.1 от НК. Рагевски е обвинен и за това, че противозаконно е държал високорискови наркотични вещества – марихуана и смес от кокаин и пирацетам, които разпространил, предавайки ги на Деан Дичев. Общата стойност на наркотичните вещества възлиза на 452 лева по цени на съдопроизводството.

Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.354а, ал.1, предл. пето от НК.

По поведението на Станимир Рагевски и според нашата събрана информация от хора, които познават добре бизнесмена, разследващите са стигнали до извода защо той убива съдружничката си Теодора Бахлова и Юмер Мехмед.

Рагевски твърдял, че тя го е изнудвала, искала му средства непрекъснато и това започнало да му тежи. През последните часове, преди да вземе решението да я ликвидира, двамата са били отново в дома й и тя за пореден път му иска пари.

Рагевски е смятал, че този тормоз няма да свърши до края на живота му. Със сигурност е планирал действията си внимателно, защото вече е успял да овладее нейните имоти и да ги прехвърли на свое име, докато тя е в чужбина и боледува тежко от коронавирус.

Жестоката екзекуция е сполетяла Юмер Мехмед по същата причина. По време на разпитите Рагевски казал, че младият мъж, когото е приел под крилото си на 16 години и на когото винаги е помагал, непрекъснато го „крънкал за пари“ и претенциите му, също като на Бахлова, са се увеличавали с всеки изминал ден.

Не от страх, че ще го предадат, а от обида ги е убил – това е най-точният психологически портрет на жестокия екзекутор.

Не е имало от какво да се страхува, но техните претенции в един момент достигнали пика на неговия гняв. Станимир Рагевски и Теодора Бахлова са били много повече от бизнес партньори, а Юмер бил отгледан и подпомаган от него още от годините си на подрастващ. Именно причината, че Рагевски бил близък и с двамата толкова, в един момент го кара да се чувства непрекъснато използван за пари.

От деня, в който Рагевски бе арестуван, той не е променял външността си – с брада и видимо отслабнал заради неврологично заболяване, от което страда.

И до момента той не говори с никого в затвора, а хората там са категорични, че не са виждали по-мълчалив арестант от сочения за най-свирепия екзекутор в последните години в Бургас.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ