Лена призна за тяхна грешка при разговорите с ГЕРБ и потвърди: Искаме да продължим

лена бориславова

Бившата депутатка от ПП-ДБ Лена Бориславова потвърди, че искат да продължат разговорите с ГЕРБ по управленската програма и са го предложили вчера въпреки „емоционалните изблици“ по програмата. „Ако имат проблеми и нови решения, които не са отразени, да заповядат да ги обсъдим“, каза тя. Не е ясно кога ще има такава среща, чакат и програмата от ГЕРБ.

Малко по-рано шефката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че от „Продължаваме промяната“ са поискали нов разговор с ГЕРБ-СДС, за да обсъдят тяхната управленска програма.

Наша грешка е, че не получихме от ГЕРБ писмено потвърждение на програмата“, заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ Бориславова. Ден преди най-голямата политическа сила да иронизира някои от предложенията им за управление, ПП-ДБ получавали позитивни сигнали по документа.

„Не да се караме на медии и да бучим по студията. Ако има проект от типа „канал за канута Русе-Шумен -Варна“, няма как да се включи в 18-месечна програма, докато не бъдат изградени магистралите в тези райони. Кану-канал няма да строим, за магистрали с истинска плътност сме абсолютно „за“. Разбрали сме се за Закон за обществените поръчки, да има повече справедливост“, добави още тя. Трябва да спрем да си меним мнението през 3 часа и да седнем да говорим, обърна се Бориславова към ГЕРБ.

Според нея ГЕРБ изпращат противоречиви сигнали за програмата – в един момент им харесва, в друг 99% се припокрива, после я изпращят на БСП като обща. „Ако имат общи предложения, готови сме да търсим най-доброто, за да може в краткото време, в което едно правителство би могло да управлява, да се върви напред“, заяви тя.

До разнобоя с ГЕРБ се стигнало заради „базова липса на доверие и принципни различния“. И отново се възмути от промяната на мнението на ГЕРБ за програмата им. „Трудно се работи в такава среда. Ако Борисов ме опровергае и направи кабинет на БСП и ДПС и личности, това също е подход“, добави Бориславова.

„Намираме се в трудна ситуация. Радвам се, че колегите от ПП-ДБ положихме необходимите усилия, за да отпушим необходимата работа“, доволна е ексдепутатката. Тя е доволна, че колегите й са предложили ротационния избор на председател на НС, което е задвижило работата на парламента, вече има и законодателна програма макар да няма оформено мнозинство за правителство. „Проведохме конструктивен разговор между двете сили, поне от наша гледна точка, за да намерим допирни точки за формиране на някакво управление“, доволна е тя от разговорите с ГЕРБ.

„На председателски съвет заявихме, че комисиите трябва да заработят. Ние искаме да има председатели, да се спази традиционният модел с изключение на правна комисия, която да е на ротационен принцип, за да може някой да модерира дискусиите. Не може да има допълнително забавяне на работата на НС. Политическите разговори могат да вървят. Не виждам защо бавим този процес“, обясни Бориславова.

„Не сме подвеждали ГЕРБ, че мислим да вкарваме техни министри или да подкрепяме техен мандат. Дори получили критика от сподвижници, че търсят пресечни точки. Не играем политически покер, не се надцакваме със скрити ходове“, добави още тя. И повтори – формулата е правителство на малцинство, с подкрепата на партии, включително ГЕРБ, във втория мандат.

„Преди това казаха, че нямат проблем с този и онзи, после тези хора станаха проблем. Искаха експерти – г-н Иван Кръстев е експерт от 2006 г. в МТСП. Той е работил и като експерт по време на управлението на ГЕРБ, по наше управление. С изразен профил да знае какви мерки са необходими в социална сфера и къде са ни слабите моменти. Програмата ни е съгласувана с него и няма притеснения, че негово участие ще ни отклони от нашия евроатлантически път“, защити тя включването на социалист като потенциален социален министър в кабинета на акад. Николай Денков.

По думите й в кабинета имало хора от ДБ, дори техни членове „като г-н Хинков, имаме зам.-министри на Христо Иванов и Божидар Божанов“. Този кабинет може най-добре да реализира приоритетите, зад които заставаме, категорична бе Бориславова. Тя отрече слуховете за разнобой между ПП и ДБ и цитира думи на съпредседателя на „Да, България“ Христо Иванов, че това е поредният опит за разсейване на вниманието от отговорността на първата политическа сила да формира кабинет. „Коалицията е единна, има своите решения, те са взети единодушно в повечето случаи“, категорична бе Бориславова.

„Това, че една жена е бременна не я прави неработоспособна“, коментира тя напускането си на парламента. И подчерта, че решението й е свързано с подготвяне на местните избори, където също има важни задачи. Преговорите за обща кандидатура за София вървели добре, изчистват се „остатъчни задачи по общата програма“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ