Гешев иска шестимата, против него, да си направят отвод: Заради доброто име! Въпрос на морал е

иван гешев

Започна първото заседание на Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Главният прокурор Иван Гешев води заседанието.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие да обсъди сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев.

Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи, предава Епицентър.

Членовете на колегията обсъждат кои комисии към колегията да обсъдят обстоятелствата в сигнала.

С 4 на 3 гласа кадровиците гласуваха да разгледат сигнала на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер 1.

Главният прокурор Иван Гешев и Йордан Стоев не участваха в гласуването.

Най-активна беше прокурор Калина Чапкънова. Тя предложи искането на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно производство срещу Гешев за записани телефонни разговори да бъде включено в дневния ред.

Гешев от своя страна заяви, че иска петимата, които са подписали искането за неговото отстраняване, да не участват във взимането на решението. Главният прокурор не включва шестия подписал се в искането си, защото той е в болница.

Повече от кадровиците запазиха мълчание по време на заседанието.

След 30 минути дебат, решиха да изпратят сигнала на Сарафов срещу Гешев на Етичната и Дисциплинарната комисия.

Това е първото заседание на Прокурорската колегия на ВСС, след като шестима членове поискаха отстраняването на обвинител номер 1.

Калина Чапкънова от прокурорската колегия поиска искането на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов за дисциплинарно производство срещу Гешев за записани телефонни разговори да бъде включено в дневния ред.

Според сигнала главният прокурор Иван Гешев е нарушил член от Конституцията – със запис на негов разговор с колега, кадровика Йордан Стоев.

„Трябва да дадем отговор на всички въпроси, по които сме сезирани“, посочи прокурор Чапкънова.

Гешев я попита за правното основание на сигнала. Тя каза, че няма правно основание, записано е нарушение на Конституцията.

В качеството на какво ще е, попита Гешев. Той поиска и шестимата да си направят отвод при гледането на сигнала.

„Призовавам ви да си направите отвод заради доброто име на прокуратурата. Въпрос на морал“, заяви Гешев.

Припомяме, че шестима от общо 11 членове на прокурорската колегия на ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Това са Георги Кузманов, Стойко Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ