Тома Биков размаха пръст срещу Радев и Гешев: Ще припомня, България е парламентарна република

тома биков

Тома Биков атакува остро Румен Радев и Иван Гешев. Поводът беше въпрос към него от Лора Инджова как ще коментира думите на президента, че политик няма право да разговаря с главния прокурор. В случая водещата визира признанието на Десислава Атанасова, че Гешев й се обадил и са разговаряли по телефона.

„А, Румен Радев, разговарял ли е с Гешев? Разговарял ли е с депутати например? Защото тогава ще се окаже, че и той се е намесил в законодателната власт. Казвам го като пример“, реагира гневно Биков в „Твоят ден“ по Нова нюз.

„С нашето искане за оставка на господин Гешев, показахме, че не сме зависими от всички упорки, че не ни е страх от Гешев, че Гешев ни държи. Сега е време да седнем и да помислим как като депутати да си свършим работата и да осъществим тази съдебна реформа, която да направи съдебната система по-авторитетна и по-работеща. Всички упорки за нашите зависимости, мисля, че ги приключихме“, допълни Биков.

„За нас е добре Барселонагейт и всички останали сигнали, които са се подавали, да се разглеждат от друг главен прокурор, или от други ръководства, за да не се разбира, че няма обвинения или че едва ли не те са приключили. На мен ми прави обаче нещо друго впечатление. Тези заплахи към така наречения политически боклук, както се изрази господин Гешев, говорят, че в прокуратурата и самият той най-вероятно е държал умишлено тези дела на трупчета и не ги е приключвал, защото нашето желание винаги е било всички тези сигнали да бъдат разгледани и приключени от прокуратурата. Ако има повод за обвинение, прокуратурата да го направи в обвинителен акт с инструментите на правото, а не с инструментите на реториката и на пресконференции“, каза още Биков.

„Така че ние имаме най-голям интерес тези дела час по-скоро да бъдат разгледани и ако има достатъчно доказателства, да бъде повдигнат обвинителен акт. Ако няма достатъчно доказателства, да не бъде повдиган, защото това са инструментите на правото, и според мен в случая няма намеса на политиката в прокуратурата, а по-скоро има опит за намеса на главния прокурор да влезе в полето на политиката. Но той трябва да знае като юрист, че по конституция властта произлиза от народа и колкото и да му е неприятен парламента, този парламент е избран с пряк избор, за разлика от него. България, ще припомня и на президента, и на главния прокурор, че е парламентарна република. Ако те имат проблеми с това, нека да излязат и да го кажат, и тогава да проведем дебат за конструкцията на българската конституция“, добави Тома Биков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ