ПП-ДБ върнаха на Радев папката със състав на кабинет, той стисна зъби: Бързо ще издам указ

payimage-588794

Започна срещата между представители на ПП-ДБ и президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. От формацията връщат папката с мандат на президента, в който фигурират имената на министрите за предложения от тях кабинет.

При президента пристигнаха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов.

„В изпълнение на указ 63, който издадохте на 29 май, връщам проект за структура и състав на МС. Това, което очакваме е да издадете указ и той да бъде гласуван в НС. Ако съберем мнозинство там, да направим едно гладко прехвърляне на властта. Имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знае народът, че кабинетът и прзидентската институция работят заедно“, каза Денков.

„България има нужда от институции и политици, които да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност и срещу корупцията. Политици, които да укрепват суверенитета на страната и работят за увеличаване на европейската интеграция. Максимално бързо ще издам указ, където народните избраници да гласуват за предложения от вас кабинет“, отвърна му Радев, а след това призова журналистите да напуснат залата на „Дондуков“ 2.

Никой не очакваше, но този път президентът демонстрира много по-мек тон и поздрави Денков, докато журналистите напускаха залата. Двамата обаче не стояха дълго на четири очи и академикът напусна президентството, където говори пред журналисти.

„Това, което очакваме още днес или утре сутрин, е да бъде издаден указът на президента, който позволява в НС да бъде проведено гласуване. Това, което казах и аз по време на публичното си изявление, че е важно да се направи спокоен и плавен преход във властта, за да хората знаят, че няма да има сътресения. С президента говорихме без журналисти как точно да направим това нещо. Това ще стане, като министрите предадат конкретната информация подробно на наследниците си. Важно е да се седне за час два, да коментират приоритетите и да се каже кои са спешните задачи“, смята Денков.

„Не е никакъв знак, че Мария Габриел не е с мен. Днес идваме да представим конструкцията на бъдещия кабинет в ролята си на мандатоносители“, подчерта той.

„С нея имахме многочасов разговор с нея, много конструктивен. Не търсете интрига, където няма. Ще видим каква ще е подкрепата утре. Това, което можехме да направим по време на поектосъстава бе да бъде приемлив, но и експертен. Всички хора в този кабинет са на много високо ниво и вярвам, че това ще бъде оценене“, добави кандидатът за премиер.

„Нямам какво повече да кажа за комуникацията си с президента. От много време се познаваме, работим много добре“, каза той.

„Не виждам от какво може да са недоволни хората. След 5 поредни избора се опитваме да направим стабилно правителство. Вчера с Мария Габриел говорихме за хода на изпълнението на ПВУ. Там става дума за много реформи и проектозакони, които трябва да бъдат подготвени от МС и внесени там. Има голямо забавяне и това трябва да се ускори“, каза той.

„Другата тема, по която говорихме – бюджетът. Срещата бе заедно с Асен Василев, за да видим къде са проблемните точки и да се видят кои са приоритети. Трябва да се изтегли този бюджет и да се направи нормален бюджет без този абсурден дефицит. Този бюджет трябва да отразява сегашната ситуация, защото все още работим с бюджет от преди много време, предложен при друга ситуация и обстоятелства“, разкри още Денков.

„Оставям на финансовия министър той да си подготви бюджета, да събере информаци, защото бюджетът трябва да бъде правн професионалн“, заяви той ба въпрос дали 3% дефицит е възможен“, каза кандидатът за премиер.

Според Денков в служебния кабинет има успешни министри, но и такива, които не са се справили със задачите си.

„Не е случайно, че ръководителите на партиите са зад мен. Няма шанс това правителство да е успешно, ако не работи в тясна координация с партиите в парламента – всички – ГЕРБ, ДПС, а и останалите – всички, които искат да се развиваме като нормална европейска държавна“, завърши той.

На 29 май президентът Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ.

При получаването на мандата преди седмица, Акад. Николай Денков заяви, че България има нужда от стабилно редовно проевропейско правителство и стабилен парламент, за приемане на нов бюджет, за капиталовите разходи, училищата, детските градини, болниците и заплатите.

„Имаме нужда от правителство, което да решава проблемите на хората и да следва европейското развитие на България“, изтъкна Денков в понеделник.

Радев се обърна към Денков с думите: „Надявам се, че осъзнавате риска и отговорността, която поемате“. В отговор акад. Денков посочи, че е запознат, но не се плаши от трудностите.

След поредица от разговори и срещи с представители на ГЕРБ, двете политически коалиции се споразумяха за правителство и общи цели.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ