МВнР отговори на Митрофанова за изпращането на войски в Украйна: Пропаганда и дезинформация!

митрофанова

Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството по повод публикувано на 12 юни т.г. в социалните мрежи обръщение на посланика на Руската федерация в България, „в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна“.

Тогава Елеонора Митрофанова отбеляза Деня на Русия с пост във фейсбук страницата на посолството на РФ, като допусна, че „официална София“ може да изпрати български военен контингент в Украйна.

„Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред, София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“, каза Митрофанова.

По този повод от МВнР заявяват:

„Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“.

Министерството допълва, че помощта, която България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

„Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности“, допълват от МВнР.

В телевизионно интервю преди дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България продължава да изпълнява решението на Народното събрание за помощ на Украйна, пише Труд.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ