Предупреждение! Половин България е застрашена от наводнения. До часове ще стане страшно

наводнение

През нощта срещу петък на много повече места над Западна и Северозападна България се очакват интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури! Остава висок рискът от наводнения и кални свлачища, предава Meteo Balkans.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 14° и 17°С. Най-високи очакваме да са стойностите по поречието на р. Дунав и Горнотракийската низина – до 16-19°С.

Сутринта на места в котловините ще се образува мъгла.

Около обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Южна България, a по-късно през деня и над Северозападния и Централния Предбалкан ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Задават се условия и за градушки, а бурите ще имат потенциал да предизвикат и локални наводнения. Очакваните сумарни количества на валежите ще достигнат до 50-60 л/кв. м., а на места в района на Драгоман, Родопската област, Средногорието, Северозападния и Централния Предбалкан – до 50-120/кв. м.

В останалата част от страната сумарните количества ще бъдат между 10-25 л/кв. м.

Ще духа слаб вятър, а в Дунавската равнина и Източна България – от изток, а по-късно през деня над Северозападна България – от северозапад, ще се усили.

Дневните стойности в петък ще останат без промяна и на повече места ще са между 23-25°С, като най-високи ще са над Горнотракийската низина и Дунавската равнина – до 26-28°С. Доста по-ниски ще са по Черноморието и места с валежи – до 24-25°С.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за петък-16 юни. (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма.)

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв. м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.

Оранжев код: Издаваме този код за проливни валежи или “обложени” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Отново ще има условия за наводнения.

Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.

Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления).

Червен код: Валежите на много места в Югозападна Румъния и България ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения, свлачища и силни пориви на вятъра. Висок риск и от материални щети. Валежите ще са средно около– 40-80л/кв. м.

Времето по Черноморието

Повече слънчеви часове очакваме по Черноморието, но и там след обяд ще се развива купеста облачност.

През нощта ще е с разкъсана облачност, а през деня ще бъде предимно слънчево и топло. След обяд се очакват временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Максимални температури на въздуха – 23°-26°С.

Градусите на морската вода ще са 22°-24°С.

Времето в София

През нощта срещу петък ще преобладава предимно облачно време със значителни валежи. През деня очакваме да паднат и значителни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните – до 24°С.

Времето в планините

Няма да е подходящо за туризъм!

Около обяд в масивите от Западна и Централна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър, като в ниските части ще бъде от североизток, а по билата на планините от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°С, на 2000 метра – около 9°С.

Времето на Балканите

През следващите 48 часа въздушната маса над Балканите ще остане неустойчива. Очакваме значителни валежи и висок риск от наводнения в Румъния, Гърция и България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ