Безсънна нощ след потопа! Еднометрова вълна отнесе стена на къща и цяло кръстовище

потоп

Безсънна е била нощта за хората в софийските села Яна и Желява и град Бухово. През нощта реката преля и заля къщи и дворове, отнесе и инфраструктура. Няма пострадали хора, съобщи БТВ.

„Обикаляхме навсякъде по селата, успяхме да почистим това, което беше донесено от планината. Големият проблем е, че мощен дъжд е паднал в самата планина, иначе реката е чистена преди 2 години. Една от строителните борси в района отвори в 00:00 ч. и успяхме да напълним пясък в чували и да донесем, за да затиснем входовете на къщите. Хората са много уплашени. Не сме спали тази нощ“, каза Лилия Донкова, кмет на район Кремиковци

Една от къщите е с отнесена стена, но за щастие не е имало хора в нея.

„Всичко е неизползваемо, цялото обзавеждане, стените. Мястото го купихме преди известно време, започнахме обновяване. Обзаведохме всичко, заради това, че нямаме ток, не сме я ползвали. Предполагам около метър е била водата. Каквото е останало, е неизползваемо – руини. Не мога да си заградя обратно двора, защото половината от имотът ми го няма, реката с бушува“, разказа собственикът на пострадалата къща.

Не се е наложило да бъдат евакуирани хора. Освен домове и дворове, реката е отнесла улици и цяло кръстовище в село Яна.

Част от Желява е и без питейна вода, но от „Софийска вода“ са обещали, че ще започнат възстановителни дейности още днес.

„Вчера в 20:20 ч. след подаването на сигнала видяхме, че има опасност от градушки над район Бухово. Пратихме екипите и заедно с местното население успяхме да евакуираме жена от една къща. Успяхме да отбентим мост в центъра на Желява, за да има по-голяма проходимост на коритото. Насочихме се към Бухово и Яна. На място дойдоха три багера, за да почистим“, каза директорът на аварийна помощ и превенция Красимир Димитров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ