,,Няма да лъжа, не съм простила на убийцата. И никога няма да го направя“, сподели майката на убитата 12г. Валя

майка валя

12 бели гълъба и 112 балона бяха пуснати в небето в памет на 12-годишната Валя Димитрова, която бе блъсната на пешеходната пътека срещу „Светомаркет“ на бул. „Транспортна“ през 2011 година.

Близки и приятели на учредената сред смъртта й фондация „Безопасни улици за Валя“ се събраха днес, за да почетат паметта й.

Кметът Димитър Николов, директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, началникът на Жандармерията Милен Димитров, връстници на Валя и общественици показаха, че не са я забравили и се преклониха на лобното й място.

Припомняме, че малката Валя бе прегазена на пешеходна пътека на 17 юни, 2011 година от 33-годишната тогава бургазлийка Надя Иванова, която се разсейва за секунди, шофирайки лекия си автомобил Ауди и отнема живота на 12-годишно дете.

Впоследствие Иванова бе осъдена на 14 месеца лишаване от свобода, което изтърпя в затворническо общежитие. В интерес на истината това бе максималната възможна присъда в онзи момент, когато законодателството бе твърде либерално за подобни случаи.

Директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов също почете годишнината от смъртта на малката Валя
„Не мога да превъзмогна болката. Спомням си как дъщеря ми лежи на пътя и мисълта, че повече никога няма да я видя! За жалост мъката и тъгата не минава за тези 12 години, дори напротив – става все по-тежка и мъчителна. Не искам да бъда и на мястото на Надя Иванова, защото може би и тя живее с една огромна болка, че е отнела човешки живот и то на детенце. Няма да лъжа и ще кажа, че не съм й простила. И никога няма да го направя. Можеше да бъде по-внимателна. На пешеходната пътека имаше спрян бус. Тя трябваше да помисли защо е спрял, да даде път на децата. За толкова години тази жена не е потърсила връзка с мен, но и по-добре да не го прави, защото няма да ми бъде особено приятно.“, каза днес пред Флагман.бг Мария Димитрова.

„Валя мечтаеше да стане акушерка, да плува и кара колело. Беше едно игриво и свободно дете, което сега щеше да бъде една дама, а може би и майка“, допълни тя.

След този инцидент Мария Димитрова и още няколко майки – почернените родители на България, които бяха загубили децата си при катастрофи поведоха битка за увеличаване на наказанията за шофьори, отнели живот на пътя. Факт е, че до онзи момент нямаше долна граница на наказанията. Обикновено водачите, убили човек на пътя, се разминаваха с условна присъда. След силния обществен натиск, който майките предприеха, се увеличиха санкциите.

„За съжаление, след като ние замлъкнахме, отново започнаха да се случват безобразия“, каза днес Мария Димитрова.

„Най-важното е човешкият живот. Всеки участник в движението, пешеходец или водач, трябва всяка минута да се води от тази мисъл“, каза директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ