Христо Стоичков не сдържа сълзите си: Дръж се, Ицо, ти си голям Българин!

христо стоичков

Христо Стоичков рядко плаче, но когато го прави, значи поводът си е струвал. Вчера бе такъв ден за най- популярния българин по света. В негова чест бе открит уникален паметник в Харманли, който ще увековечи Модерния ляв.

На място бяха националните телевизии БТВ, Нова и БНТ, за да излъчат блиц новината. На него са изобразени екипът със славната осмица на Ицо, както и Златната топка и Златната обувка, които е печелил. Именно от местния Хеброс Стоичков тръгва към големия футбол от третото му ниво.

След една година и половина е привлечен като войник в ЦСКА, и започва да пише своята велика история на зеления килим, пише vihrogon. Впоследствие той става недостижим за другите български футболисти. С Барселона покорява европейския връх и е избран за най-добрия играч в Европа.

С националния отбор на България е носител на бронзов медал от Световното в САЩ и голмайстор на Мондиала. Стоичков присъства на откриването на монумента в негова чест в Харманли. До него неотлъчно беше и внучката му Миа.

„Не беше лесно на 13-14 години да дойда тук сам. Естествено, в онези години беше много трудно, беше различно, но запазихме нашето приятелство и нашето уважение. Пластиката е символ на нашия труд“, призна Стоичков, след като преди това се разплака.

Най-успелият българин остави и отпечатък на своя крак върху мраморна плоча, която се намира до фундамента и на която е изрисувана осмица.

На бронзовия паметник пък, който е викок 150 см и е върху постамент, са изброени успехите на Христо Стоичков и имената на отборите, за които е играл.

„Не можах да сдържа сълзите си. Тук, на стадиона в Харманли, тръгнах по пътя. Благодаря на моите приятели, благодаря на всички в Харманли. Скулптурата до стадион „Хеброс“ е великолепна. С радост я открих и оставих своя отпечатък“, каза още Ицо.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ