Влизаме ли във войната?! Министърът на отбраната: Ще получим 10 пъти по-голямо финансиране ако…

payimage-592006

Няма да бъдат орязвани социалните пакети в армията. Това отвърна в отговор на въпрос министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти след изслушването му в парламента относно включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана от Европейската инициатива за мир.

На въпрос ще има ли промяна на възнагражденията и на социалните пакети в армията, министърът отговори: „Засега няма промени. Разбрах, че има нова партенка, пусната, че ще бъдат орязвани – няма такова нещо“.

Попитан дали ще изпращаме танкове Т-72 на Украйна Тагарев каза, че няма до момента дискусия за Т-72.

В никакъв случай, както тук изразиха притеснения някои от депутатите, няма да стане въпрос за някои от тези 40 танка, които бяха модернизирани в последния проект, допълни той, цитиран от БТА.

На въпрос може ли да увери, че няма да изпращаме системи за противовъздушна отбрана (ПВО), военният министър каза, че това са неща, които са поверителни, с гриф.

По повод инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, Тодор Тагарев каза, че процедурата върви, а България междувременно на работно равнище информира съюзниците си, че проявява интерес към нея.

Тази инициатива е изключително полезна за България, не само за армията, тя е полезна за българската индустрия – вкарване на нови технологии, създаване на работни места и иновации, заяви той и изрази надежда, че не сме „изпуснали влака“, защото забавяне от три месеца е значително.

Министър Тагарев обясни, че става въпрос за подпомагане на използването на европейски финансови механизми, за да може да се инвестира в нашата отбранителна индустрия.

„Във всички тези формати България участва пропорционално на своя брутен национален доход“, отбеляза той.

Тагарев посочи, че участваме с малко по-малко от половин процент, но шансовете ни са да получим многократно по-голямо финансиране. По думите му възможно е над 10 пъти.

„Още от Варшавския договор ние специализираме в производството на малки леки въоръжения и боеприпаси и България е от най-големите производители на такива боеприпаси, въпросът сега е да минем към тези нови натовски стандарти, към които ще мине и нашата армия, и да се позиционираме отново като производител и за нуждите на българската армия, така и в европейски мащаб като минимум, за да можем да снабдяваме и други армии с такива боеприпаси“, обясни военният министър.

„Да участваме във война – това е поредната спекулация и манипулация на общественото мнение“, заяви още Тодор Тагарев в отговор на въпрос. Той отбеляза, че над 60 страни са във формата „Рамщайн“ и никоя от тях не участва във войната. Тагарев допълни, че има няколко страни в ЕС, които участват в тези фондове с финансиране, но понеже имат конституционни ограничения казват, че тези средства не могат да отиват за летална помощ за Украйна, а за хуманитарна помощ.

В отговор на въпрос за евентуално разширяване на участието на НАТО в региона, министър Тагарев каза, че в резултат на руската агресия НАТО преработва своите военни планове, планове за сдържане и отбрана.

Една от възможностите е да бъде създаден на наша територия многонационален щаб на сухопътна дивизия, това не означава, че в нея днес или догодина ще има войски, но ние трябва да имаме капацитета да управляваме заедно с нашите съюзници съюзни войски, които биха дошли да ни помогнат да гарантираме своята отбрана, допълни той.

При изслушването в пленарната зала в отговор на въпрос министър Тагарев каза, че е работил като съветник на Министерството на отбраната на Украйна между 2005 г. и 2011 г., посещавайки регулярно Киев. Пред журналисти той обясни, че е бил съветник, в международен формат по линия на НАТО и по линия на други международни организации. Тагарев добави, че е работил в дирекция на Министерството на отбраната с цивилен ръководител и е посещавал Украйна през месец, през два или три, като са му плащали съответните международни организации.

„Интерпретациите, че съм бил с армията работил и така-нататък, не са верни“, заяви той.

Тодор Тагарев обясни, че от 1998 до 2001 г. е бил директор в българското Министерство на отбраната и тогава с помощ на наши съюзници са създали доста модерен механизъм за планиране на отбраната и ресурсно управление.

„Това беше високо оценено и съответно получих покана да споделя този свой опит след Оранжевата революция, когато Украйна заяви, че също иска да върви по подобен път“, допълни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ