Скандал в образованието! 400лв. за униформа или вън от училище. Родители са в безизходица

руо враца

Във Враца има недоволство след решение на едно от училищата да приема ученици само ако семействата са платили предварително за представителни униформи. По случая текат проверки.

Въпреки че не са против униформите в училище, родители на петокласниците били шокирани от новината, че макар класирани и приети, децата им ще бъдат записани в училище „Никола Войводов“ при условие, че внесат парите за дрехите на момента.

„Казаха ми, че има условие, за да запиша детето си – трябва да закупим униформа“, коментира Юлиана Донкова, родител на петокласничка.

Още по-фрапиращ е случаят с тризначките на Савина Генова, която първия път била върната, защото дошла без пари. Наложило ѝ се да вземе заем.

„Извиват ръцете, защото аз в момента нямах финансовата възможност. От финансова гледна точка това са си 400 лева“, казва тя.

Часове наред директорката отказва да приеме екипа на bTV. След разговор с родители и ръководство от РУО-Враца излязоха с позиция.

„Незабавно прекратихме тази практика. РУО не смята, че носенето на униформи трябва да се случва под натиск“, коментира Гергана Василева от РУО – Враца.

Въпреки че са принципал на училището, от общината заявиха, че не са знаели за ултиматума към родителите, и също извършват проверка.

„Категорично община Враца заявява, че няма изискване да се събират пари от родителите със задължение“, коментира Велина Цветкова, старши експерт „Средно образование“ в общината.

Към момента не е ясно дали директорката ще понесе наказание, но ще бъде проверен и договорът с избраната фирма.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ