Акад. Денков към Зеленски: Готови сме да участваме и в следвоенното възстановяване на Украйна

payimage-593080

България и Украйна подписаха съвместна декларация относно европейската ориентация на Украйна. От българска страна документът бе подписан от академик Денков, премиер на България. От украинска страна документът бе подписан от Володимир Зеленски, президент на Украйна.

„Вие сте добре дошъл в България. Преди да произнесем нашите речи, ще подпишем и меморандума за разбирателство в сферата на енергетиката“, каза Денков.

Бе подписан меморандум за разбирателство между министерствата на енергетиката на България и Украйна. От българска страна той бе подписан от Румен Радев, а от украинска – от Герман Галушченко.

„Радвам се да посетя вашата страна по покана на правителството на България. Важно е, че в тази морална криза в Европа България е противник на политиката на геноцид, която Русия води срещу нашата страна.

Отношението към Русия в различните страни не е еднозначно. Това е животът. На хората често пъти им е трудно да признават реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него.

Когато няколко хиляди километра разделят някои страни от руската артилерия, която безжалостно изпепелява градове и села в Украйна, и когато хората изпитват дни безпокойствие от сирените и руския терор с ракети и дронове, тогава по-лесно е да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия“, заяви Володимир Зеленски след подписването на документите.

„И толкова по-ценно е признанието, което получаваш от страни и лидери, които не я отхвърлят“, допълни той.

„Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защита на живота на нашите хора“, заяви той.

„Благодаря на вицепремиера, на цялото правителство и на парламента на България“, каза още той.

„Днес ние с министър-председателя проведохме много съдържателни преговори по целия комплекс на нашите отношения и най-вече по проблемите на сигурността“, посочи Зеленски.

Той изтъкна, че България е изразила готовност да се присъедини към усилията за възстановяване на Украйна.

Зеленски отбеляза готовността на България да вземе участие в усилията за възстановяване на мира. Той покани страната ни да участва на срещата на върха за мира, която Украйна подготвя.

„Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден за нас момент на загуба на живот, че вие сте с нас. Високо оценявам това. Много ви благодаря. Слава на Украйна!“, завърши президентът на Украйна.

От своя страна акад. Денков изрази подкрепата на правителството и своята лична за Украйна. „Русия трябва да се изтегли безусловно от украинска територия в нейните международно признати граници, както и да понесе своята отговорност, включително и за военни престъпления“, заяви той.

Той изтъкна историческите връзки между двете страни и факта, че най-голямата българска общност в чужбина се намира в Украйна.

„Кабинетът „Петков“ включи нашата страна в усилията на европейската икономическа общност и НАТО за подпомагане на Украйна“, припомни той.

„Днес подписахме двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно“, заяви Денков.

„Процесът на разшираяване трябва да върви заедно с процеса на реформи в страната кандидат. Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност – НАТО и ЕС“, подчерта той.

„Нашата страна е готова да участва и в следвоенното възстановяване на Украйна“, каза премиерът. Това се изразява в експертиза и материална помощ за транспортната инфраструктура, засегнати културни паметници и т.н.

„България иска устойчив и справедлив мир в Украйна и света“, увери Денков.

„Очаквам с президента Зеленски да се видим само след няколко дни на срещата на върха във Вилнюс“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ