Гьоков със страшно предупреждение към Денков: Това ще е убийствен удар!

георги гьоков

Какво се случва с териториалните планове за справедлив преход, хората искат да знаят какво ще бъде тяхното бъдеще

„Господин министър-председател, за втори път ще Ви задам въпрос, касаещ минно-енергийния комплекс „Марица-Изток” и всичко, което се случва покрай него във връзка с т.нар. „Зелена сделка”. Вече ми отговорихте за предприетите действия на българските правителства по решенията на НС от 12 януари 2023 г., с които българският парламент за пореден път защити въглищните централи и българската енергетика и задължи МС да договори промени в ПВУ в частта „Енергетика”. С тези думи се обърна народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков по време на парламентарния контрол към министър-председателя акад. Николай Денков, съобщиха от пресцентъра на партията, предаде Епицентър.

„Стана ясно, че служебното правителство и конкретно министърът на енергетиката Росен Христов и вицепремиерът Атанас Пеканов не са си мръднали пръста в изпълнение на това решение и имената на тези двама български министри ще бъдат записани с големи черни букви в историята на минно-енергийния комплекс „Марица-Изток” като негови гробокопачи, защото с проявеното действие или бездействие са допринесли значително за неговото закриване”, заяви социалистът.

И продължи: „Отново ще обърна внимание в контекста на вчерашното предателство на националните ни интереси – имам предвид продажбата или по-скоро подаряването на двата ядрени реактора за централата в „Белене” на Украйна. Ако България има неблагоразумието да се лиши от въглищата, които се добиват в мини „Марица-Изток”, завинаги ще загуби енергийната си независимост и това ще бъде поредният убийствен удар върху енергетиката и поредната непоправима грешка. Само мисълта за закриване на комплекса преди изчерпване на всичките му ресурси е поредното национално предателство”, категоричен бе Гьоков.

Социалистът посочи, че въпросът му към премиера акад. Денков е свързан с факта, че в Старозагорско и в останалите засегнати области, никой не е виждал никакъв проект на териториален план за справедлив преход – нито синдикатите от комплекса „Марица-Изток”, нито старозагорският кмет, в качеството си на представител в Консултативния съвет по Зелената сделка, излъчен от сдружението на общините, нито останалите кметове от засегнатите общини.

Георги Гьоков се обърна към министър-председателя Денков със следния въпрос: „Какво се случва с тези териториални планове за справедлив преход и конкретно с териториалния план за справедлив преход за област Стара Загора?”.

На въпроса на народният представител от „БСП за България”, премиерът отговори, че трябва да бъде рестартиран процесът по отношение на предоговаряне с ЕК за Енергийния преход, за да има ясна технологична, икономична и екологична обоснована концепция как той може да бъде направен във времевата рамка до 2026 г., а в момента текат технически разговори между Министерството на енергетиката и ЕК на базата на няколко подготвени от кабинета предложения. Той посочи още, че преходът трябва да стане, но по правилен начин, на етапи, без да бъде за сметка на хората, които ще бъдат засягани от него.

В отговор на премиера, Гьоков заяви: „Мен няма какво да ме убеждавате, въпросът е да убедим старозагорци и всички засегнати от Зелената сделка, за да могат да са спокойни за бъдещето си. Сега те са неспокойни за това, че всеки ден се променят сигналите към тях – един ден защитавате централата, на другия ден в Европа говорите съвсем други неща. Хората искат да знаят какво ще бъде тяхното бъдеще. Всички сме наясно, че няма как България да има енергетика, енергийна независимост и енергийна стратегия без въглищните централи”, заяви социалистът и допълни, че решението на НС за оборудването на „Белене” е ударен кръст на българската ядрена енергетика.

Той настоя отново за отговор от акад. Денков относно териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора и посочи, че е важно всички заинтересовани страни да бъдат привлечени към обсъждането му: „Поучете се от всички грешки на всички предходни правителства по отношение на Зелената сделка и отношението към Стара Загора, за да не ги повтаряте”, призова социалистът.

Министър-председателят отговори на въпроса от народния представител от „БСП за България”, като посочи, че поставеният срок за комплекта документи, който трябва да се изготви, е края на месец септемрви и включва както промени в ПВУ, така и в частта RЕPower EU, а също и по отношение на териториалните планове.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ