Капан от Асен Василев! Готви многообразни промени, засягащи всички. Ето как ще напълни хазната

payimage-591039

Огромна промяна с кредитите и глобите от КАТ измисли Асен Василев.

Промените, които готви Василев, за да напълни хазната са многообразни и ще засегнат всички.

Нотариусите ще проверяват електронно в НАП дали сме изрядни данъкоплатци.

Хората няма да могат да вземат ипотечен кредит, ако имат неплатени глоби на КАТ или някакви други задължения към държавната хазна. Това предвиждат промени в данъчните закони, които са внесени в парламента от Министерски съвет, заедно с проекта на бюджет за 2023 г., предаде Труд.

И в момента има изискване при продажба на имот или автомобил, както и при учредяване на ипотека или залог, продавачът или съответно ипотекарният длъжник или залогодателят да нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.

Но продавачът или човекът, който прави ипотека, просто трябва да попълни декларация, че няма задължения към хазната.

Практиката на НАП обаче показва, че има много случаи, в които хората лъжат и подписват такива декларации, въпреки че имат задължения към бюджета. С предложените промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се добавя и изискване продавачът на апартамента или колата, или съответно ипотекарният длъжник да нямат не само задължения за данъци и осигуровки, но и за неплатени глоби, включително и такива на КАТ.

Освен това промените предвиждат нотариусите да проверяват онлайн дали продавачите на имоти и коли, както и взимащите ипотечен кредит, имат задължения към хазната.

Това ще става като нотариусите ще правят електронна справка за човека в данъчното му досие в Националната агенция за приходи. И само, ако няма борчове към хазната, нотариусът ще изповядва сделката или съответно ще вписва ипотеката.

При продажба на имоти и автомобили ще остане съществуващата и в момента възможност, ако продавачът има задължения към хазната, те да бъдат приспаднати от цената на сделката и да бъдат преведени от купувача в бюджета. Предложените промени в ДОПК предвиждат и санкции за нотариусите, ако не спазят новите си задължения и изповядат сделка или впишат ипотека без да проверят за наличие на дългове към хазната.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ