Радев зове управляващите да внимават: Кажете всичко за оръжията! Ще останем без запаси и…

payimage-591008

„Не към виждал списъка на Зеленски, той е в Министерски съвет. Как така изведнъж, за един ден, Народното събрание реши да развърже ръцете на Министерски съвет да изпразнят складовете с военновременни запаси на българска армия? Колкото и да ви убеждават, че ще ги запълнят бързо, това не е вярно“.

Това заяви ядосано днес държавният глава, коментирайки решението на парламента да се даде исканото от Украйна оръжие.

„Тези процеси отнемат години. Ето в Германия – този процес на запълване на опразнените складове ще приключи около 2030 г. Нали не си правите илюзии, че ще имаме ново въоръжение? Няма да стане, защото години наред правителства нехаеха за българската армия“, категоричен е Радев, показвайки, че управляващите са взели решение в ущърб на националните интереси.

Радев призова правителството да обяви какви точно ангажименти за даване на оръжия и боеприпаси са поели към президента Зеленски.

„Редно е управляващите да оправдават своите претенции за прозрачност, като кажат какво оръжие смятат да дават и какви са им разчетите, а не да се оправдават с вицепрезидента Йотова“, каза Радев, като още веднъж подчерта, че наливането на повече оръжие увеличава риска за всички в тази война.

През почивните дни вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че правителството крие нещо от договорките с президента на Украйна Володимир Зеленски, а критиките към държавния глава за отношението към колегата му са опит общественото внимание да бъде отклонено от това.

„Проблемът не е в президента Зеленски, а в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и ще даде“, подчерта президентът и изтъкна, че Зеленски чука там, където му се отваря вратата

По думите му текат скоростни процеси на препланиране, на промяна на критериите, така че да се освободят определени въоръжения и боеприпаси, да се обявят за излишни на базата на нови разчети. Радев призова управляващите да са внимателни, защото това касае националната ни сигурност, предава Epicenter.

Президентът разкритикува парламента и за решението му да даде на Украйна реакторите ни за АЕЦ „Белене“.

„На какво основание, за един ден, взеха решението за продаване на оборудването на АЕЦ „Белене“? Не е ли редно, когато се вземат такива решения – тук става въпрос за съдбата на този проект – да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената ни енергетиката и тогава да взимат решение?“, попита държавният глава.
Радев посочи, че е говорил с френския президент Емануел Макрон по темата, а страната е изпратила меморандум за развитие на проекта „Белене“ в последните дни на служебното правителство



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ