ТРАГЕДИЯ! Един от най-добрите планински водачи у нас е загиналият в Рила. Колеги плачат с глас

168898559341064

50-годишният Желязко Желязков е загиналият след падане мъж в Рила, научи Флагман.бг. Трагедията стана вчера по обяд в района под Рилските езера при Скакавишкия водопад. Свидетели на инцидента са станали други туристи в района, които са подали сигнал на спешния тел. 112. На място са заминали планински спасители, те са поискали помощ от Военновъздушните сили, тъй като пострадалият е бил в много тежко състояние – с черепно мозъчна травма, травма на гръдния кош и наранявания по крайниците, и всяка секунда била важна за оцеляването му. От авиобаза „Крумово” са се отзовали на сигнала и са организирали екип, но теренът не е бил подходящ за кацане с голям военен хеликоптер.

Спасителите, които са успели да стигнат до него, са опитали да окажат спешна помощ по възможностите им. Но той е починал вследствие на травмите си, докато са го транспортирали до най-подходящо място за качване на хеликоптер, каза вчера дежурният в ПСС Ася Джамбазова пред БНР.

Желязков е опитен водач и катерач, един от най-добрите в бранша с всички необходими лицензи за дейността, разкриха пред Флагман.бг негови колеги.

„Желязко бе един от най-търсените водачи у нас. От години организира преходи по не толкова популярни маршрути. Работи в сферата на логистиката, търговски директор е в международна транспортна компания. Планините и катеренето обаче му бяха голямата страст. Затова преди няколко години реши да се развие и в тази област. Изкара всички необходими курсове, за да може да е по-често там, където се чувстваше най-добре и като у дома – в планината. Придаваше от своя опит и на хората. Клиентите му не бяха просто клиенти, а негови приятели. Имаше невероятен поглед върху живота. Страшно позитивен и усмихнат човек. Много ще ни липсва!“, каза колега на 50-годишния мъж.

Освен катерач, Желязко бе и скиор.

Само преди няколко дни той бил на почивка по Южното Черноморие. Но се върнал в планината. Все още не е ясно дали Желязко е бил с клиенти или се катерил сам за удоволствие.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ