Човек на Киро: Сега е евъзможно да се служи това! Дадена е ,,зелена светлина“ за преговори

радослав рибарски

Страната ни още не е взела решение за продажба на реакторите на АЕЦ „Белене”, засега само е дадена „зелена светлина” на министъра на енергетиката да преговаря за тази продажба. В сегашната ситуация довършването на проекта е невъзможна. Това каза в предаването „Здравей, България” депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

„Много бяха разглежданите варианти през годините за реализация на този проект, към момента не виждаме как той може да бъде приключен”, каза Рибарски. „Оборудването е руско и в миналото имаше опит да не бъде купено, но арбитражът ни задължи”, обясни депутатът.

По думите му във визията за енергетиката, предложена от служебния кабинет, е записано, че евентуално нови мощности в Белене ще се изграждат към 2035 г.

„Разбирам тревогата на хората в Белене, един бъдещ проект след 10-12 години беше заложен във визията, но предстои да направим реална стратегия къде и как ще се изгражда новите ядрени мощности”, каза Рибарски.

Относно обвиненията на президента, че решението е взето много бързо, той отговори, че това е било трудно и през 2017-18 г., а в ситуацията в момента е невъзможно довършването на проекта. „Ситуацията не предполага дори преговори за подобен проект”, каза Рибарски.

Идеята за хибриден проект също се оказала сложна за изпълнение.

„Все пак се каса и за ядрена безопасност. Едно оборудване, което трябва да сглобим заедно с други доставни части от други държави. Кой ще поеме гаранциите за безопасност” коментира Рибарски.

Централата в Украйна, която евентуално би ползвала това оборудване, е пред завършване.

„Именно за това се счита, че реално имаме един купувач, който може да използва това оборудване реално и ние сме единственият продавач. Така че и анализи, и да търсим пазарни цени в една такава ситуация е доста сложно”, каза Рибарски.

Рибарски заяви, че за евентуална продажба е споменал и бившият енергиен министър от служебния кабинет Росен Христов.

„Предполагаме, че и тогава са се водили такива разговори и служебният кабинет е бил наясно с този интерес”, каза Рибарски. „В момента преговорите реално започват по същество и вече ще видим какъв е реалният интерес”.

В настоящото решение е заложена минималната цена.

Той не коментира кой е най-добрият вариант за България. „Нека да видим как ще протекат преговорите, дали ще е за цялото оборудване, каква част от него и кога реално ще трябва да бъде предадено това оборудване”, каза Рибарски.

„Засега в решението се визира цялото оборудване, но в процеса на разговори предполагаме, че ще се изясни и този въпрос”, допълни Рибарски.

Той коментира и вероятността да има залежи от 13 кубика природен газ в Черно море и идеята на Делян Добрев държавата да стане съакционер при тези сондажи.

„Бях в комисията. Реално фирмите представиха това, което планират като проучвателни сондажи. Цифрите 13 милиарда кубични метра добив годишно бяха лансирани малко по-късно. Да, те бяха споменати в презентацията, но не беше това фокуса. Идеята е, че те искат да довършат сондажи, които да докажат първо дали има природен газ, след което да бъдат доказани количествата”, каза Рибарски..

По думите му в процеса досега са извършени сеизмологични проучвания, които показват, че поне в две от предполагаемите находища има природен газ.

Запитан дали държавата трябва да стане партньор в това и колко би струвало, Рибарски каза: „Предвид това, че те от 2012 стартират проучванията и вече са инвестирали немалко пари – споменаха над 850 милиона лева, те предлагат на България да участва до 35% в последния проучвателен период. И желаят да последният разход, който е за проучване от 100 милиона евро, да бъде споделен от България и сегашните два инвеститора в това проучване. За мен, аз мисля лично, че България няма да отдели в бъдеще нито 200, нито 300, нито 400 милиона евро за такива проучвания. А е добре България да знае с какви находища да разполага и това е добър вариант да се включим и евентуално в последствие, ако този сондаж се докаже, че има наличност, да имаме реален добив. За реален добив се говори към 2300 години”, каза Рибарски.

Той коментира, че договорът с „Боташ” е за дълъг период, а предоговарянето било трудно и със сериозни неустойки.

„Направи се едно изслушване на министъра на енергетиката, каза, че трудно и неустойките са сериозни. Това бяха неговите думи от трибуната по този договор. Така, че не сме се запознавали със самия договор”, каза Рибарски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ