Помните ли как блокираха държавата?! Превозвачите пак се заканиха: МРРБ да се заемат или…

протест

Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва незабавно да се заеме с многобройните проблеми в тол системата. Това заявяват от превозваческите фирми след среща с представители на МРРБ.

От транспортния бранш подчертават, че това е било среща, на която министърът не присъствал.

МРРБ незабавно трябва да върне старите цени на тол-а, които бяха в сила до края на юни 2023 г. От страна на ведомството беше поет ясен ангажимент сегашните по-високи цени да влязат в сила, след като министерството се справи с проблемите в БГТОЛ – проблеми, които не отрича. Обещано и неизпълнено. По-евтината ставка трябва да бъде възстановена незабавно до момента, в който не бъде направен пълен одит на тол системата, за което настояваме вече няколко години, категорични са от бранша.

След това следва да се установи къде отиват всички пари, които постъпват в тази тол система, защото качеството на пътищата ни е плачевно, а средствата от тол-а, според закона, трябва да отиват за строеж, поддръжка и рехабилитация на пътищата в страната. Недопустимо е в момент, в който шофьорите на тежкотоварните ППС са принудени да обикалят стотици километри, чакат с часове по границите и шофират по разбити пътища, да бъде вдигана тол ставката, се казва още в позицията, разпространена до медиите.

„Не може и не е редно българският бизнес да плаща за услуга, която не му се предоставя! Не на последно място МРРБ трябва да разреши въпроса с несъразмерно високите компенсаторни такси, които БГТОЛ налага и решението на този проблем да важи не само за бъдещите, но и за вече наложените глоби. Против всякаква логика е за нарушение от под 1 лв. да се налагат глоби от 750 лв. до 2500лв. Важно уточнение е, че в по-голяма част от случаите за тези нарушения превозвачите не са виновни. Браншът е в протестна готовност, защото проблемите в БГТОЛ обсъждаме с всеки министър от въвеждането на тол-а у нас, а освен симулирана загриженост и безсмислен диалог не виждаме нищо друго насреща.

Представителите на министерството поеха ангажимент, че исканията на бранша ще бъдат обсъдени между министрите на МРРБ, транспорта и министър-председателя Николай Денков. Резултатите от това обсъждане ще научим следващия понеделник – 17 юли 2023 г.“, завършват от АЕБТРИ, която обединява Българското обединение на шофьорите, Европейския транспортен клъстер, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Съюзя на международните превозвачи и Сдружение “Аз имам камион”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ