ИЗВЪНРЕДНО! Денков от Вилнюс: Усещам лицемерие относно помощта, която изпращаме на Украйна

николай денков

„Имаше емоционална реакция от Украйна вчера, но още снощи президентът Зеленски мина в работен формат. Най-важното е, че беше създаден така нареченият съвет Украйна-НАТО, който поставя президента на Украйна на масата с всички държавни ръководители“, това заяви премиерът Николай Денков от Вилнюс.

Премиерът участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

„Оттук нататък при обсъждане на политически въпроси, ръководителят на Украйна е равноправен на останалите. Може дори да свика и съвет на НАТО, ако е необходимо. Имаше решителна помощ за Украйна, както икономическа, така и военна“, каза още премиерът, предава 24 часа.

По думите му Украйна спешно се нуждае от военна подкрепа, но много важна е и политическата перспектива. Всички бяха единодушни, че Украйна ще стане член на НАТО в първия възможен момент.

„Усещам известно обвинение и лицемерие относно помощта, която изпращаме“, коментира още Денков.

„Ние поемаме конкретни ангажименти как да изградим нашия капацитет, за да запълним това, което се очаква на нашата територия, на черноморското крайбрежие. Всичко това е една линия на защита“, коментира Денков.

„Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да може да бъде усилена до ниво бригада. Става въпрос да имаме изградена цялата логистична инфраструктура, регулярно да се провеждат учения и всичко друго необходимо“, това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев и уточни, че в момента не се говори за пълна бойна бригада на наша територия.

„Трябва ни време, за да оценим какво ще дадем следващия път на Украйна. Дискусията тук беше на политическо равнище“, коментира той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ