Започна се! Сайтът на Народното събрание ударен от руски хакери. Причината – БТР-ите за Украйна

Народното събрание

Руската хакерска група, която атакува снощи сайта на Народното събрание, твърди, че стои и зад атаката от преди дни на медийния сайт на НАТО. В поледните месеци хакерите са атакували и институционални сайтове и в други европейски държави като Франция, Литва и Полша, става ясно от канала им в Телеграм.

Пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Ивайл Мирчев, който пръв сигнализира за хакерската атака, призова ДАНС да се заеме със случая.

„Снощи, когато отворих сайта, просто нямаше сайт и това са стандартни DDoS атаки, които всеки с няколко долара в интернет сметката си може да организира. В случая става дума за една от известните руски хакерски групи, които са решили, че тъй като България е решила да помага на Украйна, трябва да бъдат атакувани държавните сайтове.

Ако някой тук трябва да вземе много серизони мерки също, това е ДАНС, за да провери кой е източникът на атаките. Аз съм сигурен, че ДАНС, щом ние имаме тази информация откъде те идват, са наясно и самите ДАНС“, каза той.

Сайтът на Народното събрание беше атакуван снощи и остана недостъпен до тази сутрин. DDoS атаката се осъществява като към сървъра на сайта се изпратят милиони заявки в секунда, пише БНТ.

За атаката се похвали руска хакерска група в „Телеграм“ канал с близо 50 000 последователи. Като причина за атаката хакерите посочват намерението на България да даде 100 бронирани машини, собственост на МВР, на Украйна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ