Нещо безпрецедентно се случва по Черноморието! Хотелиери бесни, имат искания към ЕС

payimage-593522

Българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции за туристическия сектор, тъй като бизнесът е принуден да работи в държава, съседна на такава, в която се водят военни действия. Това каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев.

Той е категоричен, че управляващите трябва да потърсят варианти и да поискат от Европейската комисия (ЕК) компенсации за туристическия бизнес заради загубите вследствие на близките военни действия.

„Летният сезон е изключително труден и очаквам в края му част от хотелиерите да са на ръба на оцеляването“, прогнозира още Щерев в интервю за БНР-Варна.

„От браншовата организация прогнозирахме подобен сценарий още преди започване на активния летен сезон и от години предупреждаваме, че сезонът вече продължава средно 40-50 дни, което е крайно недостатъчно за инвеститорите.

Причина за спада освен поредицата от кризи е и липсата на политическа воля от страна на държавата да развива и подкрепя туристическият сектор, както го правят нашите конкуренти, а и основните европейски дестинации, тъй като техните политици са наясно, че този бизнес е един от най-лесните и бързи начини да се напълни държавната хазна, носи повече приходи, тъй като по същество представлява износ на място и е сред секторите, които при подходящи мерки най-бързо се възстановяват от кризи и изтеглят след себе си и другите индустрии“, обясни Щерев.

„Основното притеснение на хотелиерите е липсата на политическа воля за решаване на проблемите на туризма“, подчерта Щерев. На практика туризмът не е приоритет на държавата.

„За съжаление управляващите успяха да „изгонят“ немските туристи, след като не спазиха обещанието си да финансират с 35 евро всеки турист, пристигнал с чартърен полет у нас“, посочи той.

„Простата сметка показва, че при липсата на руски пазар, на украински гости, на туристи от Литва, Латвия и Естония, отливът на гостите от основния немския пазар в крилата на сезона, няма как да очакваме други резултати. Това са пазарите, които имат традиционно дълъг престой – средно 10-12 дни. Тези туристи са буквално незаменими.

Наистина, ние чакаме и сме доволни от факта, че много румънски туристи избират България за морска ваканция, но това са основно уикендови туристи. Същото се отнася и за българските туристи, които са сред най-желаните гости и ние от години настояваме за допълнителни стимули“, каза Щерев.

„Както неколкократно предупреждавахме с този кратък сезон и с липсващи 1,5 милиона туристи няма как да достигнем нивата от 2019 г., въпреки бодрите прогнози за ръст от страна на управляващите сектора. Дори и по някакво чудо да дойдат тези към момента липсващи 1,5 милиона туристи, което е много трудно постижимо, особено в настоящата ситуация, това не би означавало автоматично и по-високи приходи.

Реално приходите на хотелиерите стоят на същите нива, а разходите са се увеличили с около 30-40 на сто през последната година. Затова и хотелиерите са на ръба на оцеляване, а печалбата им много свита, ако въобще има такава.

Тази печалба е необходима на инвеститорите, за да инвестират в реновиране на обектите, в повишаване качеството на услугата, в задържане на персонала и т.н, както и да плащат за реклама“, посочи още той.

Според него трябва и да се спре с тази безумна практика на „преброяване на туристите“, независимо дали преди, по време или след сезона, тъй като този показател реално може да се използва само за ПР на политиците, но за бранша не е от основно значение, а е важно каква печалба ще остане на края на сезона в хотелиерите, за да могат те да надграждат и поддържат продукта.

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите в Златни Пясъци Георги Щерев е категоричен, че и непроверените твърдения за замърсяването на Черно море оказват своето влияние върху слабия сезон. Те малко или много повлияха, посочи, той и уточни, че няма отписвания, но има задържане на резервации.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ